euprava

Dodeljeni sertifikati za završenu onlajn obuku o digitalnoj pismenosti

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Željko Ožegović uručio je danas, u prostorijama Službe za upravljanje kadrovima, sertifikate državnim službenicima koji su, zahvaljujući donatorskim sredstvima EBC centra, pohađali onlajn obuku o digitalnoj pismenosti.

 

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da je ovaj projekat, iniciran sredinom ove godine, ostvario značajne rezultate, s obzirom na to da je 40 polaznika iz različitih državnih organa prošlo kroz prvu onlajn obuku i steklo uslov da dobiju sertifikat.

Ožegović je, čestitajući svim polaznicima na završenoj obuci, poručio da su oni budući promoteri daljih obuka.

On je naglasio da povećanja kapaciteta državne uprave, koje je označeno kao jedan od tri najvažnija stuba reformi koje Srbija mora da ostvari na putu ka EU, nema bez dobro obučenih državnih službenika.

Upravo iz tog razloga, kako je istakao, obuka je važan segment reforme javne uprave i akcionog plana koji će uskoro biti donet.

Prema njegovim rečima, digitalna pismenost, kao jedan segment obuke, predstavlja unapređenje komunikacije sa kolegama iz okruženja i u svetu, a samim tim podrazumeva i modernizaciju metoda rada.

U toku je rad na uredbi koja će se odnositi na usavršavanje državnih službenika, sa posebnim akcentom na e-learningu, naveo je Ožegović i dodao da je ovakav vid učenja odličan upravo zbog toga što je prilagođen obavezama i potrebama državnih službenika.

On je, podsećajući na to da je Služba za upravljanje kadrovima do sada sprovodila približno 160 projekata godišnje, pohvalio odličnu saradnju sa ovom službom i EBC centrom na ovom pilot-projektu.

Taj projekat, kako je objasnio, ni na koji način ne ograničava broj polaznika, a omogućava bržu profesionalizaciju državne administracije i podstiče odgovornost prema poslu, što je i cilj reforme javne uprave koju sprovodi resorno ministarstvo.

Leave a Reply