euprava

Implementacija PixAgri servisa prvo na području opštine Bečej

U okviru projekta IGIS dana 08.04.2014. izvršena je demonstracija prvih proizvoda PixAgri servisa na području opštine Bečej.

PixAgri operativni servis je sistem koji pruža podršku pri upravljanju procesima u oblasti poljoprivrede. Pored stručnjaka za daljinsku detekciju, ovaj servis zahteva i angažovanje agronoma.

Francuski stručnjaci iz kompanije “Airbus Defence & Space” zajedno sa predstavnicima opštine Bečej, poljoprivrednicima (“AGRO PROMET”, “PIK Bečej” i farme “Ivan Spajić”) i stručnjacima iz Republičkog geodetskog zavoda obilazili su parcele sa ozimim usevima i parcele zasađene krmnim biljem. Tom prilikom francuski stručnjaci su upoznali poljoprivrednike sa ovim proizvodima (karte GLCV biofizičkog parametra i karte zoniranog GLCV biofizičkog parametra) i na terenu potvrdili njihov kvalitet i predočili mogućnosti korišćenja.

pixagri

Poljoprivrednici su izrazili zainteresovanost i već na samom početku uvideli potencijalne prednosti u korišćenju ovog sistema, kao što su optimalno uzimanje zemljišnih uzoraka, optimalno planiranje potrošnje i raspodele đubriva i optimalno planiranje navodnjavanja. Karte GLCV biofizičkog parametra pružaju mogućnost preciznog lociranja problema, a samim tim i njegovo efikasnije rešavanje, naročito na parcelama velikih površina.

Leave a Reply