euprava

Implementacija PixAgri servisa

U okviru projekta IGIS izvršena je demonstracija proizvoda PixAgri servisa na području opštine Bečej.

U periodu od 16. do 17. jula 2014. godine stručnjaci Republičkog geodetskog zavoda zajedno sa francuskim ekspertom, gospodinom Benjaminom Malavanom (Benjamin Mallavan) angažovanim od strane kompanije “Airbus Defence & Space“, izvršili su u okviru implementacije PixAgri servisa na području opštine Bečej demonstraciju proizvoda za četvrti period prikupljanja podataka.

pixagri

Demonstracija proizvoda i prikupljanje statističkih podataka je izvršeno na terenu gde su prisustvovali predstavnici opštine Bečej kao i predstavnici poljoprivrednih gazdinstava “AGRO PROMET”, “PIK Bečej” i „Ivan Spajić farma“. Predstavljene su karte biofizičkih parametara kojima je definisan procenat zelene vegetacije (GLCV – Green Cover Fraction) za svaku od kultura na definisanim parcelama. Za izradu karata je korišćen snimak SPOT5 satelitskog sistema koji je prikupljen 06. jula 2014. godine.

Takođe, izvršene su konsultacije sa predstavnicima poljoprivrednih gazdinstava o korišćenju novih proizvoda koji bi pomogli pri definisanju količine azota koju treba koristiti u procesu proizvodnje, praćenju razvoja useva pri korišćenju različitih đubriva, praćenju razvoja različitih varijeteta poljoprivrednih kultura na test područjima kao i definisanju optimalnog perioda irigacije poljoprivrednih površina.

PixAgri servis je operativni sistem koji pruža podršku pri upravljanju procesima u oblasti poljoprivrede i predstavnici poljoprivrednika su i ovaj put potvrdili kvalitet prezentovanih proizvoda i izrazili zainteresovanost za korišćenje servisa.

Leave a Reply