euprava

Prezentacija implementacije projekta IGIS

U Bečeju, u zgradi Skupštine opštine Bečej, organizovana je prezentacija implementacije projekta IGIS, u prisustvu predstavnika Ambasade Republike Francuske, Ministarstva poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede , Republičkog geodetskog zavoda i opštine Bečej.

Pre početka prezentacije, upriličena je konferencija za novinare na kojoj su o projektu IGIS govorili Ambasador Republike Francuske njegova ekselencija Francois Xavier Deniau, Ministar poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, gospodin Dragan Glamočić, direktor GIS kompanije AIRBUS Defence and Space, gospodin Michel Feuga , direktor Republičkog geodetskog zavoda, gospodin Zoran Krejović i predsednik opštine Bečej gospodin Vuk Radojević. Na konferenciji je istaknuto da je Opština Bečej prvi korisnik dela rezultata projekta IGIS, koji u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom u Srbiji, realizuje francuska kompanija geoinformacionih servisa “Erbas”.

igis

Vuk Radojević je, nakon što je poželeo toplu dobrodošlicu ambasadoru Francuske, ali svim partnerima iz Francuske i predstavnicima Republičkog geodetskog zavoda, istakao da će rezultate ovog dela projekta, opština Bečej koristiti u poljoprivredi, putem satelitskih snimaka, što je budućnost i nešto što se primenjuje u Evropi, a što je osnov za dodelu subvencija u poljoprivrednoj proizvodnji, ali i osiguranje poljoprivrednih useva. Na teritoriji opštine, reprezentativan uzorak je blizu 4000 hektara, a i pitanju su vlasništva PIK-a Bečej, i indivudualnih proizvođača.

Ministar poljoprivrede, Dragan Glamočić je istakao da je u pitanju veoma važan projekat od kojeg će poljoprivreda imati velike koristi, i da će se Ministarstvo poljoprivrede, zajedno sa Republičkim geodetskim zavodom, aktivno uključiti u implementaciju ovog projekta.

U svom obraćanju, njegova ekselencija, Fransoa-Gzavije Denio (Francois Xavier Deniau) -ambasador Francuske je izrazio zadovoljstvo da je baš opština Bečej, dobila priliku da bude učesnik u ovom pilot projektu koji će, putem satelitskih snimaka, doprineti poljoprivredi.

Michel Feuga, direktor Geoinformacionih servisa AIRBUS Defence and Space je istakao kako je konačno, nakon tri godine rada u Srbiji, došao trenutak realizacije projekta. Rekao je da je za ovu vrstu implementacije bio potreban receptivan partner, koji dobrovoljno učestvuje i želi da primeni nove tehnologije, a taj partner je, upravo, opština Bečej.

Zoran Krejović-direktor Republičkog geodetskog zavoda je istakao da je sreća što su partneri iz Francuske prepoznali u RGZ-u kuću koja može da „iznese“ ovaj projekat i da je ovo jedan zajednički uspeh obeju strana.

Leave a Reply