euprava

Pušten u rad elektronski sistem za zamenu starih vozačkih dozvola

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Vanja Vukić saopštio je da je MUP zvanično pustio u rad elektronski sistem za zamenu starih papirnih vozačkih dozvola novim.

Vukić je objasnio da to znači da građani mogu putem e-uprave da podnesu zahtev za zamenu starih vozačkih dozvola, i dodao da je jedini preduslov za to da imaju elektronsku ličnu kartu iz koje bi mogla da se preuzme fotografija, kao i staru, papirnu vozačku dozvolu.

On je istakao da je Srbija prva zemlja u regionu koja je pustila u rad takav sistem, i najavio da će MUP i u narednom periodu raditi na pojednostavljenju procedura za izdavanje dokumenata i omogućavanju građanima da bez dolaska u policiju i čekanja na šalterima dobiju dokumenta.

Vukić je potvrdio da je MUP doneo odluku o tome da takse za izdavanje dokumenata neće poskupeti, i naglasio da ovaj način zamene starih vozačkih dozvola ne iziskuje nove troškove.

Državni sekretar ukazao je na to da je elektronska zamena vozačkih dozvola omogućena zahvaljujući saradnji MUP-a sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

MUP je do sada, kako je saopštio, izdao 14,5 miliona različitih dokumenata, od čega 1,9 miliona vozačkih dozvola, pri čemu je preostalo da bude zamenjeno još 1,6 miliona starih dozvola.

Leave a Reply