euprava

Republički geodetski zavod uspostavio IT sistem Registra prometa nepokretnosti

Republički geodetski zavod je 5.12.2014. godine u Novom Sadu predstavio nove usluge koje proizilaze iz postojanja Registra prometa nepokretnosti uz podršku od strane GIZ-Ambero-Ikon projekta.

U Novom Sadu je 5.12.2014. godine održana druga po redu prezentacija novih usluga vezanih za RPN. Na skupu su bile prisutne interesne grupe, odnosno korisnici usluga i službenici koji rade na registrovanju ovih podataka. Sledeći, treći u nizu skup ove vrste, održaće se u Kragujevcu 11.12.2014. godine.

Republički geodetski zavod (Zavod) je uspostavio IT sistem Registra prometa nepokretnosti (RPN) u kome se vodi Evidencija tržišnih cena nepokretnosti sa digitalnom zbirkom ugovora. Radi se o sistemu koji obuhvata web aplikaciju i centralnu bazu podataka (relaciona baza na Microsoft SQL Server-u). Sistem služi za prikupljanje podataka sa tržišta nepokretnosti i oslanja se na organizaciju od oko 90 zaposlenih u službama za katastar nepokretnosti. U bazi se trenutno nalazi oko 95.000 ugovora koji se većim delom (oko 70%) odnose na ugovore iz 2014. godine.

Donošenjem Pravilnika o prometu nepokretnosti (oktobar 2014. godine) stekli su se uslovi da se postojeći podaci javno objave putem interneta, da se uspostavi usluga izdavanja izveštaja o obavljenim kupoprodajama, kao i da se implementira upitnik za stranke u postupku kupoprodaje kojim će se prikupljati dodatni podaci o prometovanim nepokretnostima.

Početkom tekućeg meseca podaci sa tržišta nepokretnosti koji se beleže u RPN su postali dostupni javnosti putem sajta Zavoda. U toku je implementacija novih poslova za službe za katastar nepokretnosti na prikupljanju dodatnih podataka o prometovanim nepokretnostima i izdavanju podataka iz RPN za profesionalne korisnike.

Podršku prezentovanju novih usluga Zavoda u organizacionom i finansijskom smislu je obezbedio Ambero Consulting, u okviru Nemačke saradnje i GIZ, kroz projekat koji izvodi u Republici Srbiji „Unapređenje upravljanja zemljišnom administracijom na nivou lokalnih samouprava“. Samim tim, na skupu je predstavljen i nemački sistem „BORIS“ što je bila izuzetna prilika da se prisutni upoznaju sa rešenjima iz zemlje sa dužom tradicijom u ovoj oblasti.

Leave a Reply