euprava

U planu uspostavljanje digitalne biblioteke Srbije

 Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Tomislav Jovanović izjavio je danas da je uspostavljanje digitalne biblioteke Srbije jedan od prioriteta države u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.
Jovanović je na otvaranju dvodnevne naučne konferencije “Digitalne biblioteke i digitalni arhivi” objasnio da se digitalizacijom obezbeđuje očuvanje našeg vrednog kulturnog i naučnog nasleđa, kao i mogućnost da ono bude vidljivo i za druge narode širom sveta.

On je ukazao na to da se održavanjem ovog skupa, čiji su domaćini Filološki fakultet u Beogradu i Filozofski fakultet u Novom Sadu, kao i biblioteke oba univerziteta, pruža veliki doprinos budućem razvoju društva.

database

Čuvanje naše nacionalne baštine i njeno prevođenje u trajan i neuništiv oblik jeste potvrda sposobnosti ovih obrazovnih institucija ne samo da prihvate savremene tehnologije, već i da svetu predstave naše vrednosti i tradiciju, poručio je ministar.

U tom procesu, kako je naglasio, veoma je važno da se sačuva ćirilica kao jedan od najbitnijih elemenata našeg nacionalnog identiteta, uz istovremeno poštovanje multikulturalnosti i multijezičnosti.

Dekan Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandra Vraneš navela je da je na institucijama obrazovanja, nauke i kulture ozbiljna odgovornost u smislu obezbeđivanja resursa za istraživanje, a samim tim i za razvijanje buduće digitalne biblioteke Srbije.

Vraneš je objasnila da pre toga treba doneti strategiju digitalizacije i definisati tehničke standarde neophodne za realizaciju ovog projekta.
Ona je podsetila na to da akademskoj zajednici veliku podršku pružaju ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kulture i informisanja, kao i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević ukazao je na to da je u 21. veku bez primene novih tehnologija nemoguće zamisliti razvoj bilo kog segmenta društva – od ekonomije i privrede, do reforme javnog sektora.

Lazarević je naveo da su za resorno ministarstvo na ovom skupu od posebnog interesa teme vezane za korišćenje informacionih tehnologija u obrazovanju, mogućnosti širenja pristupa digitalnim sadržajima, kao i zaštita bezbednosti na internetu.

Direktor Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” Aleksandar Jerkov podsetio je na to da je povodom Dana studenata – 4. aprila u toj instituciji počela da radi “Mala prostonarodna digitalna čitaonica”, koja zasad ima samo 10 mesta, ali se planira njeno proširenje.

Na konferenciji u Beogradu i Novom Sadu učestvovaće više od 60 predavača iz zemlje i inostranstva, a namera organizatora jeste da povežu najpoznatije i najuticajnije stručnjake iz ovih oblasti i da uspostave dijalog učesnika skupa i šire javnosti.

Leave a Reply