euprava

Uspostavljanje digitalne arhive katastarskih podataka sa Kosmeta

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin ocenio je danas da će rezultati projekta „Katastarska razmena između Beograda i Prištine“ obezbediti pouzdanu katastarsku evidenciju i lakše rešavanje pitanja imovinskih odnosa u južnoj pokrajini.

Vulin je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati pilot projekta skeniranja i specijalnom izaslaniku EU na Kosovu Samuelu Žbogaru predati prvi skenirani katastarski dokumenti sa Kosmeta, istakao da će sprovođenje pomenutog projekta doprineti tome da Srbi na Kosovu i Metohiji lakše reše pitanja iz oblasti imovinskih odnosa i ugroženih imovinskih prava.

rgz

On je podsetio na to da postoji veliki broj zahteva za povraćaj imovine, kao i odštetnih zahteva zbog uzurpacije imovine na Kosovu i Metohiji.

Ministar je ponovio da će rad na razmeni katastarskih podataka između Beograda i Prištine pomoći rešavanju problema u toj oblasti, uz poštovanje i sprovođenje svih sporazuma koji su postignuti u dijalogu Beograda i Prištine u Briselu.

Generalni direktor Republičkog geodetskog zavoda Zoran Krejović ukazao je na to da je taj zavod korisnik granta i glavno odgovorno telo za implementaciju ovog projekta, koji finansira Evropska unija.

Krejović je saopštio da je do 2015. godine, kada ovaj projekat treba da bude završen, neophodno obraditi 12 miliona stranica, 130.000 foto-skica i 7.400 planova.

Ugovor o grantu između Delegacije EU u Srbiji i Republičkog geodetskog zavoda, kako je podsetio, potpisan je u avgustu 2013. godine.

Generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Kristijan Danijelson ocenio je da će taj projekat, za čiju je implementaciju EU Republičkom geodetskom zavodu opredelila tri miliona evra iz IPA fondova, doprineti normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Danijelson je naglasio da je ovaj projekat značajan jer prvenstveno doprinosi stvaranju digitalne arhive katastarskih podataka sa Kosova i Metohije.

Žbogar je ocenio da je veoma značajno to što se pored rešavanja imovinskih prava, čemu doprinosi i ovaj projekat, radi i na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Leave a Reply