euprava

Vlada Srbije usvojila nove medijske zakone

Vlada Srbije usvojila je u nedelju tri medijska zakona, koji su upućeni Skupštini Srbije na raspravu po hitnom postupku.

Vlada je usvojila tri medijska zakona – Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, Predlog zakona o elektronskim medijima i Predlog zakona o javnim medijskim servisima.

Primena ovih zakona doprineće, kako se očekuje, zaštiti javnog interesa građana u sferi informisanja, obezbeđivanju medijskih sloboda i međunarodnih standarda u ovoj oblasti, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Ovi predlozi zakona otvoriće vrata za izlazak države iz vlasništva medija.

mediji

Tri godine posle usvajanja Medijske strategije Srbija dobija novi Zakon o medijima. Javnost podataka jedna je od novina koju predviđa ovaj zakon. Uvodi se i novi medijski registar u kome će biti javno dostupni podaci o svakom ko ima više od pet odsto vlasništva u nekom mediju, ali i informacije o državnoj pomoći koju neki medij prima, kaže Slobodan Kremenjak, član radne grupe za izradu zakona.

“Mi smo imali izveštaj da država favorizuje određene medije, da im pomaže da bi zauzvrat dobila povoljne izveštaje i blagonaklonost redakcija. Ovde će svaki građanin praktično moći da se informiše o tome koliko je neki medij dobio novca od lokalne samouprave, javnih preduzeća, države”, rekao je Kremenjak.

Povlačenje države iz medija bilo je predviđeno i ranije, ali nije sprovedeno. Novi zakon propisuje rok za privatizaciju, ali propisuje i šta će biti ako ti rokovi ne budu poštovani.

“Konkretna rešenja koja se nude je da će u slučaju da nema kupca akcije, ako nema kupca akcije biti besplatno ponuđenje zaposlenima, ukoliko zaposleni odbiju čak i besplatne akcije, onda će taj medij biti brisan iz registra i gasiće se”, kaže Kremenjak.

Nova ovlašćenja predviđena su za Republičku radio difuznu agenciju. Pored opomena i upozorenja, i oduzimanja dozvola, ona će sada moći da izrekne meru zabrane emitovanja određenog sadržaja u kome je napravljena povreda propisa.

“Hipotetički bi to moglo da znači da ukoliko ste kršili nekakve propise u rijaliti programima, RRA će moći da vam zabrani da rijaliti programe emitujete u sledećih 30 dana”, kaže Kremenjak.

Javni servis finansiraće se iz budžeta do 2016. po isteku tog roka prećiće se na finansiranje iz taksi koju ce plaćati građani. Kreatori zakona najavljuju mnogo strože mehanizme kontrole trošenja novca poreskih obveznika.

Podsetimo, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport izjavio je ranije da će usvajanje seta medijskih zakona biti veliki pomak u usaglašavanju sa evropskim standardima najavljujući da će uskoro biti poznat izveštaj Evropske komisije o skriningu poglavlja 10 koje se odnosi na medijsku sferu.

“EU i EK žele da se implementira medijska strategija, a medijski zakoni su najvažniji alat za to”, rekao je Davenport dodajući da je EK je komentarisala nekoliko nacrta i da bi, kako je tada rekao, bilo pozitivno da Vlada Srbije donese taj set zakona “što pre”.

Prema njegovom mišljenju, set medijskih zakona rezultat je veoma široke javne debate tokom dve godine koju su i OEBS i zemlje članice EU podržavale sve vreme.

4 thoughts on “Vlada Srbije usvojila nove medijske zakone

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – kopija dopisa:

  NARODNA SKUPSTINA REPUBLIKE SRBIJE
  Odbor za kulturu i informisanje
  Postovani narodni poslanici,

  U Predlogu zakona o javnom informisanju i medijima ostale su brojne nepotebne i nelogicne odredbe koje su postojale i u njegovom nacrtu a koji se “krcka” od 27. februara 2013.!

  Na primer, u clanu 1. objasnjeno je: “Javno informisanje ostvaruje se putem medija”, dok se u clanu 29. stav 1. definise: “Medij je sredstvo javnog obaveštavanja (javnog informisanja) … “.

  Ili, na primer, clan 3. glasi: “Ovim zakonom uređuje se način ostvarivanja slobode javnog informisanja koja posebno obuhvata … slobodu širenja informacija i ideja preko interneta”, dok clan 29. stav 2. glasi: “Pod medijem se u smislu ovog zakona naročito podrazumevaju … samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), a koji su registrovani u Registru medija …”, ukljucujuci clan 30. stav 2. koji glasi: “Mediji, u smislu ovog zakona nisu: platforme, poput internet foruma, društvenih mreža i drugih platformi koje omogućavaju slobodnu razmenu informacija, ideja i mišljenja njenih članova, niti bilo koja druga samostalna elektronska publikacija, poput blogova, veb-prezentacija i sličnih elektronskih prezentacija, osim ako nisu registrovane u Registru medija … .”

  Itd. i tsl. Cudno!

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 28. jul 2014.

 2. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – kopija dopis:

  NARODNA SKUPSTINA REPUBLIKE SRBIJE
  Odbor za kulturu i informisanje

  Postovani narodni poslanici,

  Jedinstvena metodološka pravila za izradu propisa u clanu 4. stav 3. sadrze pravilo po kom naziv treba da odgovara sadrzaju propisa.

  Medjutim, ovo pravilo nije postovano u slcaju Predloga zakona o elektronskim medijima. Naime, u nazivu ovog zakona upotrebljava se izraz “elektronski medij”. Njegovo znacenje je dato u clanu 4. tacka 1 (“program, odnosno programski sadržaj radija i televizije, kao i programski sadržaj dostupan na zahtev putem mreža elektronskih komunikacija i sadržaj elektronskog izdanja”). Taj izraz se nazalost retko upotrebljava u tekstu ovog zakona, sto predstavlja svojevrsni paradoks.

  Umesto izraza “elektronski medij” u ovom zakonu se najcesce upotrebljava izraz “medijska usluga” i slicni izrazi izvedeni iz tog izraza. Zato je naziv ovog zakona trebao da glasi: Zakon o medijskim uslugama ili, alternativno (preciznije), Zakon o audio i audio-vizuelnim medijskim uslugama, u skladu sa evropskom Direktivom o audio-vizuelnim medijskim uslugama (2010/13/EU).

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 29. jul 2014.

  P. S. – Isto tako, u predlogu ovog zakona retko se upotrebljavaja izraz “program”, kao i izrazi “radio-program” i “televizijski program” pomocu kojih se definise osnovni pojam “medij” u clanu 29. stav 2. Predloga zakona o javnom informisanju i medijima. Zasto?

Leave a Reply