IT

Evropska komisija kaznila Intel sa rekordnih 1,06 milijardi evra

Intel Core™2 QuadEvropska komisija kaznila je Intel, proizvođača kompjuterskih čipova, sa 1,06 milijardi evra zbog kršenja pravila tržišne utakmice. To je zasad rekordna kazna za ovakav prekršaj.

Softverski div Microsoft za sličan je prekršaj, iskorišćavanje dominantnog položaja na tržištu, dobio 2004. godine kaznu od 497 miliona evra. Komisija je, naime, ustanovila da je u razdoblju između 2002. i 2007. godine Intel plaćao proizvođačima i prodavačima da posebno ističu njihove proizvode. Istraga je pokrenuta nakon žalbe koju je uložio drugi najveći proizvođač čipova na svetu Advanced Micro Devices (AMD).

Komisija je ustanovila da su kompanije Acer, Dell, HP, Lenovo i NEC dobijale popust ako su se obvezale u svoje proizvode ugrađivati samo Intelove čipove. Osim toga, Media Saturn, koji poseduje najveći evropski lanac za prodaju elektronske opreme Media Markt, dobijao je novac kako bi u prodaju puštao samo računare koji sadrže Intelove čipove.

– Intel je oštetio milione evropskih korisnika godinama delujući namerno tako da ostali konkurenti na tržištu  čipova budu izuzeti iz tržišne utakmice. Takvo ozbiljno i dugotrajno kršenje zakona Evropske unije ne može se tolerisati – rekla je članica Evropske komisije za tržišnu utakmicu Neelie Kroes.

Leave a Reply