IT

Evropska komisija odustala od trgovinskog sporazuma ACTA

Međunarodni trgovinski sporazum protiv piraterije u Evropi je odbačen nakon što je Evropska komisija odustala od zahteva Evropskom sudu pravde da potvrdi njegovu legalnost, prenose evropski mediji.

Evropski parlament ACTA-u je odbacio u julu. Za to je imao mnogo razloga, a ponajpre masovne proteste širom Evrope protiv tog sporazuma koji bi po nekima mogao ograničiti slobodu interneta.

Komisija se sudu obratila pre odluke Evropskog parlamenta kako bi razjasnila situaciju.

Nakon odbacivanja sporazuma u Parlamentu, komesar za trgovinu Karel de Guht kazao je da bi ECJ ipak trebao da da svoju ocenu, istaknuvši da će ponovno razmotriti ACTA ako mu sud da zeleno svetlo.

To se sada neće dogoditi jer je Komisija odustala od svog zahteva.

“Pozdravljam vest iz Evropske komisije”, istakao je u saopštenju objavljenom u sredu zastupnik socijalista u EP Dejvid Martin.

“EU ne može biti stranka sporazuma bez ratifikacije Evropskog parlamenta. Evropski zastupnici su većinom odbacili ACTA u julu i zadovoljan sam što je Komisija shvatila da je to kraj puta za ACTA u Evropskoj uniji zahvaljujući Parlamentu.”

ACTA je do sada ratifikovao samo Japan, a mogli bi SAD i Australija. Da bi sporazum stupio na snagu, ratifikovati ga mora najmanje šest zemalja.

Leave a Reply