Internet · IT

Evropska komisija: Podcenili smo reakcije javnosti na ACTA-u

Evropska komisija je priznala da je bila iznenađena snažnom reakcijom javnosti na međunarodni trgovinski sporazum protiv piraterije ACTA-u, te da je podcenila moć društvenih mreža u mobilizaciji protestanata. Potpredsednik EK-a Maros Sefcovic je rekao kako Komisija nije bila spremna na masovne proteste koji su se početkom godine dogodili širom Evrope.

– Šta je moć naroda? Svedočili smo joj ovoga januara i februara kada su, uprkos vrlo niskim temperaturama, hiljade ljudi izašle na trgove i ulice evropskih gradova protestujući protiv ACTA-e, istakao je Maros .

Uvideli smo da nam je naše neučestvovanje u raspravama na društvenim mrežama, što se ove konkretne teme tiče, izazvalo brojne nevolje, rekao je Sefcovic u Bruxellesu. Verujem da nam je ovo pouka kako u budućnosti moramo biti puno aktivniji i komunikativniji kada su u pitanju ovako osetljive teme, dodao je.

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) međunarodni je trgovinski sporazum protiv piraterije, koji je izazvao velike proteste u svetu zbog straha da bi se pod maskom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na internet.

Leave a Reply