IT

Evropski mesec sajber bezbednosti u Srbiji

Agencija EU za bezbednost mreža i podataka (ENISA) tokom oktobra sprovodi drugu po redu kampanju “Evropski mesec sajber bezbednosti“, kojoj se od ove godine pridružuje i Srbija, preko Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Tim povodom RNIDS organizuje 22. oktobra, od 12.00 do 15.00, u Galeriji “Ozon” u Beogradu, panel diskusiju “Sajber bezbednost sajber Srbije”, u kojoj učestvuju domaći stručnjaci iz svih oblasti značajnih za bezbednost na Internetu.

Moderator panela je Žarko Ptiček, pravnik posvećen oblasti IT prava i član Statutarne komisije RNIDS-a. Učesnici panela su: Žarko Kecić, izvršni direktor RNIDS-a za IKT usluge, Luka Gerzić, specijalista za IT bezbednost iz firme “Gerzic&Associates”,Milan Nikolić, direktor korporativne bezbednosti “Telenor Srbija”, Vladimir Marinkov, advokat specijalizovan za sajber kriminal iz kancelarije “Guberina – Marinkov” i Miloš Rančić, sistem administrator iz društveno-tehnološkog centra “Haklab“.

secure

Među temama o kojima će biti diskutovano je i značaj DNS sistema, koji čini osnovu komunikacije na Internetu, i mogući problemi izazvani bezbednosnim propustima u ovom sistemu. Sajber bezbednost pored brige o odbrani internet sajtova od hakerskih napada, u ozbiljnim kompanijama ima i znatno šire polje delovanja, pre svega u zaštiti celokupne IKT infrastrukture, zaštiti od industrijske špijunaže, kao i upravljanju rizicima i incidentima. Visokotehnološki kriminal sve više postaje i svakodnevna pretnja u savremenom načinu života običnih građana, pa će u okviru panela da bude obrađen i kroz primere iz domaće sudske prakse.

Kampanja “European Cyber Security Month” (ECSM) ima za cilj da promoviše sajber bezbednost među građanima kako bi promenili svoj stav prema sajber pretnjama i da im pruži najnovije informacije kroz edukaciju i razmenu dobre prakse. RNIDS je, kao organizacija od ključnog značaja za stabilnost i razvoj DNS sistema u Srbiji, kroz celokupnu svoju delatnost posvećen očuvanju bezbednosti na domaćem internet prostoru, a naročito edukaciji korisnika nacionalnih internet domena .RS i .СРБ. U toku je i edukativno-promotivna kampanja “Registruj čim pomisliš”, o značaju internet domena u svakodnevnom životu.

Leave a Reply