IT

Fabrika robota iz Srbije osvaja strana tržišta

Inženjer elektronike Dragan Mićić je početkom prošle godine u svom selu otvorio fabriku robota i već prodao desetak u Srbiji, a jedan od njih je stigao i do Sibira. Tehnologija je više od 50 posto u vlasništvu ICM-a.
Osim Mićića, vlasnika firme ICM iz Platičeva, u fabrici radi i deset inženjera elektroničara i jedan ekonomista. Robotski inženjeri trenutno rade sistem za kontrolu kvaliteta za libijsku fabriku Philip Morris.

“Odavde je izašlo deset robota za domaće tržište. Dva su u ciglani Udarnik u Inđiji sa kompletnom linijom za opekarske proizvode, naši roboti su i u Metalcu u Gornjem Milanovcu, u Kompaniji Stublina iz Stojnika, za koju smo proizveli robotsku ćeliju za zavarivanje brava od inoksa, u gradu Tomsku u Sibiru uradili smo automatizaciju kompletne fabrike opekarskih proizvoda i da ne nabrajam”, objašnjava Dragan Mićić.
“Softver je naš, firme ICM, delo ovdašnjih inženjera. Pa 50 odsto, znate, rešili smo da, kako se to kaže, ne prodajemo višnje, već da proizvodimo i prodajemo sok, gotov proizvod”, ističe Mićić. (SEEbiz/Politika)

Leave a Reply