IT

“Fabrika Znanja” otvorila svoja vrata u Podgorici na Univerzitetu Donja Gorica

Fabrika Znanja – najveća IT manifestacija u regionu otvorila je svoja vrata u Podgorici, na Univerzitetu Donja Gorica, kao centralni događaj manifestacije „Otvoreni dani nauke“ u Crnoj Gori. Fabriku Znanja otvorio je potpredsednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i ministar za informaciono društvo, prof. dr Vujica Lazović. On je rekao da je nivo informatičke pismenosti u Crnoj Gori ispod evropskog standarda, ali da ipak postoji dobra osnova za dalji razvoj informacionih tehnologija.

On je rekao da je broj korisnika računara i Interneta velik, i naznačio je neophodnost promene načina na koji se oni koriste. Informatička ekonomija utiče na sve pore rada zemlje, a intenzivnim prihvatanjem tehnološkog razvoja kao neminovnosti ekonomskog i društvenog napretka, značajno je određen ukupan razvoj Crne Gore kao moderne države.

Predsednik kompanije ComTrade Veselin Jevrosimović istakao je da se u 21. veku privreda jedne zemlje ne može zamisliti bez informacione ekonomije, a da se pismenost jedne nacije ogleda i u tome koliko smo informatički pismeni. Zbog toga Informatiku treba shvatiti ne samo kao privrednu delatnost već kao infrastrukturnu granu. Jevrosimović je istakao da smo svedoci ubrzanog razvoja novih poslovnih i edukativnih metoda vrednovanja na kojima treba da se zasniva buduća ekonomija. On je naglasio da se tehnološki jaz u odnosu na zemlje EU može premostiti transparentnošću i otvorenošću prema informacionim tehnologijama.

Ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović poručila je na otvaranju skupa, da ćemo tokom ove manifestacije imati priliku da na jednom mestu vidimo kako to nauka i privreda rade u sprezi i zajedno daju efekat koji zapravo predstavlja konkurentsku prednost. Po njenim rečima ta konkurentska prednost je ono na šta Crna Gora mora ozbiljno da računa, a informacione tehnologije nisu samo jedan segment nauke, već jedno oruđe u rukama svih nauka danas koje nam svima daje dobar temelj za razvoj.

Rektor Univerziteta Donja Gorica prof. dr Veselin Vukotić zahvalio se na inicijativi za organizovanje Fabrike Znanja upravo na UDG-ju koji je zaista pravi ambijent i opravdava ime manifestacije koja promoviše znanje. On je istakao da je vizija UDG da gradi jedan novi tip Univerziteta, preduzetničko-inovativnog i istraživačkog, koji već postaje Evropska antena, ne samo u Crnoj Gori. Poruke da znanje traži hrabrost, strast, viziju i rad jesu poruke skromnog iskustva UDG-ja koje Univerzitet predaje ovoj manifestaciji, sa uverenjem da će ih ona preneti preko mladih ljudi širom Crne Gore i regiona.

Program Fabrike Znanja tokom ova dva dana održavanja koncipiran je tako da obuhvata glavni deo koji se odnosi na prezentacije softverskih i hardverskih rešenja, okrugle stolove, forume i diskusije kao i posebne programe za srednjoškolce i studente. Oni su imali priliku i da pokažu svoje znanje i zabave se kroz seriju dodatnih aktivnosti na ovoj manifestaciji, kao i da se upoznaju se sa najnovijim softverskim rešenjima i saznaju koji su to novi trendovi u svetu računara.

Centralno mesto prvog dana manifestacije zauzeo je okrugli sto pod nazivom „Mesto Crne Gore na informatičkoj mapi Evrope“. Na prezentacijama su predstavljena poslovna rešenja najvećih regionalnih i inostranih kompanija. Održana su predavanja za preko 400 osnovaca, srednjoškolaca i studenata i takmičenja u Kvizu znanja i igri Doris. Pobednik Kviza znanja je učenik Andrija Mihaljević, iz OŠ “21. maj“ koji je nagrađen mobilnim telefonom, a u igri Doris prvo mesto je zauzeo učenik Amar Bucan iz OŠ Marko Miljanov, koji je takođe dobio telefon. Prvog dana Fabrike Znanja bilo je preko hiljadu posetilaca, koje su činili su najviši predstavnici Vlade i establišmenta Crne Gore, predstavnici javnih preduzeća i privatnog biznisa, naučnih i obrazovnih institucija, studenti, učenici i đaci koji su imali priliku da se upoznaju sa aktuelnostima iz dinamičnog IT sveta. I ove godine Fabrika Znanja je okupila vodeće IT kompanije a manifestaciju su između ostalih podržali HP, Microsoft, Fujitsu, Toshiba, Intel, IBM, Oracle, Cisco, mTel, Sony, HTC, Sony Ericsson, LG, Computer Land…

Leave a Reply