IT

Facebook će biti kažnjen zbog kršenja prava privatnosti?!

Facebook je u problemima jer je suočen sa ozbiljnom tužbom za povredu privatnosti korisnika. Ako izgubi spor, biće primoran da plati po 10.000 dolara za svako kršenje privatnosti korisnika godinu dana unazad.

Sudija okružnog suda u Kaliforniji je doneo u sredu odluku da je tužba protiv Facebook-a valjana i da proces može ići na sud. Prema toj tužbi, koja je podneta još u decembru 2013. godine, Facebook je skenirao sadržaj privatnih poruka korisnika za potrebe oglašavanja te time prekršio akt o privatnosti u elektronskim komunikacijama kao i zakone o privatnosti i nelojalnoj konkurenciji savezne države Kalifornije, prenosi news.com.au.

Kad god bi korisnici Facebook-a u privatnim porukama slali linkove na druge stranice, Facebook bi sledio te linkove i tražio informacije o korisniku da bi napravio profil online aktivnosti tog korisnika, stoji u optužnici.

Isto tako, Facebook bi taj link u privatnoj poruci tretirao kao da je korisnik kliknuo na „like“ opciju te stranice, koja je integrisana u ionako već većinu web stranica na internetu.

Iz Facebook-a su pokušali da odbace te optužbe, tvrdeći da su upadi bili zakoniti, jer nisu ispadali iz standardnog okvira poslovanja Facebook-a.

Sudija takvo objašnjenje nije prihvatio i ukorio tu socijalnu mrežu zbog njihove sugestije da „bilo kakva aktivnost koja nosi zaradu toj kompaniji treba biti shvaćena kao uobičajeno poslovanje“.

Facebook je s takvom praksom već prestajao u 2012. godini, ali tvrde da još uvek analiziraju privatne poruke korisnika radi zaštite od virusa i spam sadržaja.

Leave a Reply