IT · Razvoj aplikacija · Software

Finale Imagine Cupa 2007 u Srbiji

Danas je u Beogradu održano lokalno finale međunarodnog Microsoftovog takmičenja Imagine Cup u kategoriji projektovanje softvera.

Moto ovogodišnjeg Imagine Cupa je „zamisli svet u kojem tehnologija obezbeđuje bolje obrazovanje za sve“, a radove na zadate teme je ove godine predalo osam timova iz Srbije. U zgradi ComTrade Technology Centra tokom celog dana smenjivale su se zanimljive prezentacije projekata studenata visokoškolskih ustanova iz svih delova naše zemlje. Nakon većanja, šestočlani žiri je dodelio vredne nagrade najuspešnijim takmičarima.

Takmičenje Imagine Cup u sezoni 2007 je organizovano u devet kategorija, od projektovanja softvera i produkcije kratkih filmova, do izazova iz oblasti algoritama i programiranja. Rešenja koja su studenti danas predstavili bave se realnim, svakodnevnim problemima koji se tiču obrazovanja. Po oceni žirija, najbolji je bio SMOR tim i projekat DriveON. Članovi ovog tima su studenti Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a projekat je zamišljen kao pomoć pri učenju vožnje automobila. Cilj projekta je da se napravi proizvod -simulator koji bi mogao da se distribuira po auto školama, a koji bi one koristile za obuku novih vozača.

Simulator je namenjen za korišćenje od strane učenika i instruktora vožnje. On treba da obezbedi virtualnu realnost vožnje, a služi kao pomoć u obuci i poboljšavanju krive učenja pre izlaska učenika na pravu ulicu. Ideja je da simulator služi i kao zamena za „prave“ časova vožnje, za šta bi bila neophodna sertifikacija ovog rešenja. Kako u našoj zemlji još uvek ne postoje zakoni vezani za sertifikaciju simulatora vožnje automobila, kao referenca je korišćen koncept dizajna avionskih simulatora.

Organizaciju lokalnog finala Imagine Cupa su pomogli prijatelji i partneri Microsofta: ComTrade, tj. jedina članica CT grupe koja se bavi razvojem softvera – Spinnaker. Spinnaker je prvoplasiranom timu SMOR poklonio Windows Vista Capable računar.

„Veliko nam je zadovoljstvo što smo podržali ovogodišnji Imagine Cup i ove kreativne mlade ljude. Verujemo da ove i slične inicijative dodatno pomažu razvoju domaćeg IT tržišta, a među ovogodišnjim takmičarima vidimo dosta talentovanih mladića i devojaka, koje bismo, naravno, rado videli i u našem razvojnom timu“ rekla je Jelena Antić, pomoćnik generalnog direktora Spinnakera, zadužena za marketing u ovoj beogradskoj IT kompaniji.

Fujitsu Siemens Computers je pripremio nagrade za drugoplasirane (četiri visokokvalitetna LCD monitora dijagonale 19 inča), a Pexim Solutions je nagradio trećeplasiranu ekipu DVD plejerima.

Ovo je peti put da Microsoft organizuje Imagine Cup, u cilju promocije inovativnosti i dostignuća mladih na polju informacionih tehnologija. I do sada su naši studenti pokazali da spadaju među najtalentovanije i najvrednije u svetu, a ovog puta, prvoplasirani tim će nas predstavljati na svetskom finalu Imagine Cupa 2007, koje će biti održano u avgustu u Seulu, prestonici Južne Koreje, gde će se takmičiti se za neku od nagrada iz ukupnog nagradnog fonda od oko 170.000 USD.
Sve dodatne informacije o Imagine Cupu 2007 možete pronaći na Web lokaciji www.imaginecup.com

Leave a Reply