IT

Finansijski sajber napadi tokom 2013.

Prema podacima do kojih se došlo tokom studije koju je sprovela kompanija Kaspersky Lab, “Finansijski sajber napadi u 2013”, sajber kriminalci pokušavaju više nego ikada da dođu do poverljivih podataka korisnika i da ukradu novac sa bankovnih računa tako što prave lažne veb sajtove navodnih finansijskih organizacija. U 2013. 31.45% fišing napada je bilo usmereno na imena vodećih banaka, onlajn radnje i sisteme elektonskog plaćanja, što je 8.5 procentualnih poena više u odnosu na prethodnu godinu.

Fišing je prevarantska shema koju koriste sajber kriminalci kako bi došli do poverljivih podataka uz pomoć lažnih veb stranica koje imitiraju internet izvore. Nasuprot malicioznim softverima koji su napravljeni za određene operativne sisteme, fišing napadi pogađaju sve uređaje koji imaju pristup internetu. Zato su oni toliko popularni kod prevaranata-samo u 2013. proizvodi kompanije Kaspersky Lab su zaštitili oko 39.6 miliona korisnika od ovih sajber napada.

inf_Financial_phishing_targets_3

Fišing sajtovi koji ciljaju na finansijske podatke korisnika uglavnom koriste brendirana imena popularnih onlajn radnji, sisteme za elektronsko plaćanje i sisteme za onlajn bankarstvo. U 2013, najčešće mete su bile banke, koje su korišćene u 70.6% svih finansijskih fišing napada. To je veliki porast u odnosu na 2012. kada je taj iznos bio svega 52%. Lažni veb sajtovi su bili deo duplo više fišing napada (22.2%) u 2013.

Mete finansijskih fišing napada u 2013.

U 2013, anti-fišing tehnologije kompanije Kaspersky lab su blokirale ukupno 330 miliona napada, što je 22.2% više u odnosu na prethodnu godinu
Prevaranti koriste brendirana imena velikih kompanija sa velikim bazama podataka klijenata u potrazi za dobrom zaradom. Na primer, oko 60% svih fišing napada koji koriste lažne sajtove banaka koristili su imena samo 25 organizacija. Među sistemima za elektronsko plaćanje favoriti prevaranta su još jasniji: 88.3% fišing napada u ovoj kategoriji je pogodilo jedan od četiri međunarodna brenda: PayPal, American Express, Master Card i Visa.
Nekoliko godina zaredom Amazon je najpopularnije mesto za fišing napade koji koriste imena onlajn radnji. U toku tog perioda njegovo ime je upotrebljeno u 61% onlajn fišing napada. U top 3 se nalaze i Apple i eBay, ali oni dosta zaostaju za Amazonom.

“Fišing napadi su toliko popularni jer se lako razvijaju i veoma su efikasni. Nije uvek lako onima koji dobro poznaju internet da prepoznaju dobro napravljeni lažni sajt od prave stranice, zbog čega je još važnije imati dobru zaštitu. Takođe, fišing napadi nanose štetu organizacijama čiji brend koriste, kako finansijsku, tako i reputacijsku,” rekao je Sergey Lozhkin, glavni bezbednosni istraživač u kompaniji Kaspersky Lab.

Poznati programi kompanije Kaspersky Lab protiv fišing napada za kućne korisnike i mala preduzeća su dopunjeni novom Safe Money tehnologijom koja pouzdano štiti podatke korisnika u toku onlajn bankarstva ili plaćanja. Efikasnost ove tehnologije je potvrđena specijalnim testiranjima koje su vršile nezavisne test laboratorije, kao što su AV-TEST, MRG Effitas i Matousec.

Kompanijama koje žele da sačuvaju svoje klijente od sajber kriminalaca i da zaštite svoju reputaciju može da pomogne Kaspersky Fraud Prevention platforma kompanije Kaspersky Lab. Ona je napravljena da pruži ozbiljnu, višeslojnu zaštitu za onlajn bankarstvo i uključuje programe za endpoint uređaje klijenata, server za proveru transakcija klijenata kao i set komponenti za razvoj zaštićenih mobilnih aplikacija.
Ne samo da imitiraju veb sajtove finansijskih institucija-prevaranti takođe često vrše napade preko sajtova društvenih mreža. U 2013, broj napada koji su koristili Fejsbuk stranicu i druge sajtove društvenih mreža porastao je za 6.8 procentualnih poena, i čini 35.4% ukupnog broja.
U izveštaju “Finansijski sajber napadi u 2013” su korišćeni podaci prikupljeni od Kaspersky Security Network učesnika. Kaspersky Security Network je globalna klaud infrastruktura koja brzo obrađuje podatke o napadima sa kojima se korisnici proizvoda kompanije Kaspersky Lab susreću. Do statistika o fišing napadima se došlo na osnovu veb anti-fišing detekcija kompanije Kaspersky Lab.

Leave a Reply