Internet · IT

Fishing napadi dostižu rekord tokom ovog dela godine

Danas postoji više Fishing sajtova nego ikada ranije, a oko 60 odsto svih napada usmereno je na direktnu krađu naloga i/ili podataka o plaćanju

Fišing je sada podmukliji nego ikada ranije. Napadači su razvili profesionalne načine krađe korisničkih podataka preko lažnih sajtova, imejl poruka i servisa za instant poruke. Kompanija Anti-Phishing Working Group, koja objavljuje redovne izveštaje o razvoju fišing napada, otkriva da trenutno postoji više fišing sajtova nego ikada ranije, a većina njih je usmerena na krađu novca.

<

Rezultati za prvi kvartal 2012. pokazuju da protiv fišinga nikada do sada nije bila vođena ovako agresivna borba. Samo u februaru, kompanija Anti Phishing Working Group otkrila je skoro 57.000 fišing sajtova, što je preteći mesečni rekord. Sajber kriminalci su zloupotrebili skoro 400 različitih imena brendova kako bi im korisnici otkrili poverljive informacije. Finansijski sektor je meta više od 38 odsto napada, a većina njih ima za direktan cilj krađu podataka korisničkih naloga. Ostalih 21,5 odsto napada takođe je izvršeno radi krađe novca, ciljajući platne sisteme kao što je PayPal. Ostali sektori imali su manje napada, ali njih ne bi trebalo nikako zanemariti. Oko 6 odsto fišing napada, na primer, usmereno je na društvene mreže.

Zaštita od fišing napada

Prvoklasnu zaštitu od fišing napada nude paketi kao što je Kaspersky Internet Security 2013. Ovaj softver koristi napredne anti-fišing tehnologije za zaštitu celog digitalnog identiteta korisnika. On unapred identifikuje lažne internet adrese i koristi informacije u realnom vremenu iz cloud sistema kako bi zaštitio korisnike od prevara koje podrazumevaju unošenje poverljivih podataka na fišing sajtovima.

Leave a Reply