IT

FIT- donator stipendija sa Ministarstvom za dijasporu

U Ministarstvu za dijasporu 5.maja 2009. godine održana je konferencija za medije povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji radi obezbeđivanja besplatnog studiranja za 100 studenata iz dijaspore. Na konferenciji prisustvovali su ministar za dijasporu Srđan Srećković, pomoćnik ministra Đorđo Prstojević i predstavnici 24 fakulteta iz Beograda, Niša, Novog Sada, Kragujevca, Kruševca i Kraljeva. Ispred Fakulteta informacionih tehnologija govorila je Ljiljana Domazet, direktor razvoja.

Fakultet informacionih tehnologija posebno se ističe mogućnostima koje nudi za nastavu na daljinu, što omogućava da se studenti odmah uključe u nastavu.

Tom prilikom ministar za dijasporu Srđan Srećković je rekao da je Ministarstvo za dijasporu u saradnji sa drugim državnim organima i institucijama, pokrenulo do sada veliki broj projekata u skladu sa svojom strategijom Povratka mladih iz dijaspore. Obezbedili smo letnje prakse u najvećim firmama u Srbiji, letnje kampove za učenje srpskog jezika, stručne seminare i saradnju sa najvećim sajtom za zapošljavanje Infostudom, istakao je ministar i dodao da je projekat u vidu besplatnog studiranja za 100 studenata iz dijaspore na osnovnim, master i doktorskim studijama logičan nastavak strategije Ministarstva za povratak mladih.

Ministar je rekao i da Nacrt zakona o dijaspori u članu 28. predviđa se budžetski fond za dijasporu i Srbe u okruženju, jedan deo ovih sredstava izdvajaće se za studiranje pripadnika dijaspore. Kriterijum kojim ćemo se voditi biće – najbolji i natalentovaniji studenti. Pomoćnik ministra Đorđo Prstojević, odgovarajući na pitanje medija, objasnio je opšte uslove upisa studenata iz dijaspore i precizirao da prilikom prijavljivanja na konkurs treba predati nostrifikovana školska dokumenta ili potvrdu da je započeta nostrifikacija potrebnih dokumenata.

Leave a Reply