Događaji · IT

Forum BISEC – konferencija o bezbednosti informacija

25. maja u Velikoj sali Narodne Banke u Beogradu, odrzan je Forum BISEC – konferencija o bezbednosti informacija. Ovaj izuzetno poseceni dogadjaj, otvorili su Guverner Narodne banke Srbije, gospodin Radovan Jelašić i dekan Fakulteta informacionih tehnologija, prof. dr Dragan Domazet.

Pakom grupa je bila partner skupa, a njeni predstavnici su aktivno ucestvovali u konferenciji. Izuzetno je zapazena prezentacija “Mobile Banking Aplikacije” koju je održao Creative Director Dusan Kaličanin, predstravljajuci jednu od clanica Pakom grupe, kompaniju PSC (Pakom Solution Center) i njene New Generation Services okrenute Mobile servisima za finansijske institucije. Preuzmite prezentaciju

Program konferencije bio je veoma raznovrstan, stručan i inovativan a osnovne teme bile su:

– Razumevanje rizika bezbednosti i šta treba preduzeti da se poveća bezbednost informacija u računarskom okruženju, kad su u pitanju informacioni sistemi u bankama i finansijskim institucijama;
– Životni ciklus bezbednosti informacija: Razumevanje, Procedure i Strategija;
– Bezbednost i upravljanje informacijama u bankarskom i finansijskom sektoru;
– Operacioni aspekti IT bezbednosti, “Disaster Recovery” i Kontinuirano planiranje poslovanja;
– Solucije za sigurnu IT infrastrukturu u bankama i finansijskim organizacijama;
– “Cyber” kriminal i otpornost na kriminalne pokušaje;
– Najnovije tehnologije za bezbedno organizovanje, rukovanje i upravljanje podacima;
– Trenutni i budući rizici po bezbednost u bankarskom i finansijskom sektoru.

Kompletan program mozete preuzeti ovde.

Veliku paznju javnosti i brojnih predstavnika drzavnih institucija, banaka i ICT kompanij, kao i medija, izazvalo je ucesce Predsednika Pakom grupe, G-dina Srdjana Pavlovica, koji je pokrenuo vise veoma aktuelnih tema kao sto su: Problemi zakonske regulative u primeni elektronskog poslovanja, IPG Monopol  i drugi. Ocekuje se da zakljuci ove konferencije budu polazisna osnova za skori dogovor vodecih ICT kompanija, banaka i drzavnih institucija o hitnom resavanju nagomilanih problema u elektronskom poslovanju, koji koci dalji razvoj nase privrede i komunikaciju sa svetom.

Opsti je zakljucak da je Forum BISEC 09 veoma uspesna konferencija koja je okupilia sve kljucne subjekte u ovoj oblasi i na jednom mestu povezala bankarski sektor i sektor finansija sa jedne strane, kompanije koje nude IT rešenja u oblasti bezbednosti informacija sa druge strane, ali i uključila akademske krugove koji se bave ovim problemom, sa ciljem da se analiziraju i diskutuju rešenja u ovoj oblasti, uzimajući u obzir najviše etičke standarde i najnovije tehnologije.

Detaljnije o samoj konferenciji na www.bisec.rs

Leave a Reply