IT

Francuski pretraživač Qwant na tragu Google-a

Reč je o francuskom startupu čiji je proizvod pušten na tržište pre 18 meseci. Izgleda kako da potez dolazi u idealno vreme – bes prema činjenici da Google u Evropi dominira kada je reč o pretraživanju weba, raste sve više. Evropski parlament nedavno je glasao u prilog ‘razdvajanja’ Google-a, a Evropska komisija je usred istrage u okviru koje se Google-ovo poslovanje dovodi u vezu sa monopolom. Google u Evropi, naime, koristi otprilike 85 posto korisnika interneta.

– Mora da postoji izbor. Evropa je jedini deo sveta u kojem se Google poistovećuje s internetom. – objašnjava Jean Manuel Rozan, suosnivač Qwanta.

Ipak, ne treba se zavaravati – čak i u situaciji u kojoj su evropski regulatori protiv Google-a, gotovo je suludo izazivati tog tehnološkog diva na tržišni dvoboj. Google i njegove raznorazne usluge dominiraju načinom na koji Evropljani pretražuju internet, a uprkos antipatiji koju Evropljani osećaju prema američkim kompanijama kao što su Google i Amazon, te kompanije i dalje u Evropi beleže i više nego izvrsne rezultate.

Qwant je ove godine za 6 miliona dolara prodao 20 posto deonica kompanije Alex-u Springer-u, nemačkom izdavaču koji je otvoreno kritikovao Google-ovu online dominaciju. Osim toga, zajedno s ostalim alternativama Google-u, kao što su DuckDuckGo i Ixquick, Qwant tvrdi kako ne prati online kretanje svojih korisnika te ne oblikuje oglase na račun istorije pretraživanja, odnosno upita – još jednog segmenta zbog kojeg su Google i Facebook kritikovani u Evropi.

Qwant trenutno zapošljava nešto manje od 50 radnika, a u 2014. godini zabeleženo je 1,6 milijardi upita na tom pretraživaču, što je manje od polovine upita koje Google zabeleži u samo jednom danu. Kompanija planira da izbaci i verziju pretraživača namenjenu deci – Qwant Junior. Google je najavio sličan potez za početak 2015. godine. Znak da je francuska vlada odlučna u pronalaženju alternative Google-u jeste činjenica da je francuski ministar obrazovanja najavio kako će se Qwant Junior od sledeće godine početi da se koristi u nekim školama.

Qwant ima jednu razliku u odnosu na tradicionalne pretraživače – postovi s društvenih mreža kao što je Twitter prikazuju se direktno u rezultatima pretraživanja, ali u zasebnoj koloni (četiri su kolone – Web, News, Qnowledge graph i Social).

Ovo nije prvi put da Francuska pokušava da konkuriše američkim kompanijama. 2008. godine kreiran je pretraživač Quaero, međutim, projekat je propao i ugašen je 2013. godine.

Uprkos prethodnim neuspesima, osnivači Qwanta se nadaju da će kombinacija osigurane privatnosti i uvrštavanje rezultata s društvenih mreža privući korisnike.

Leave a Reply