IT

Fujitsu sjajno ocenjen za outsourcing

U izveštaju istraživačke kuće Forrester Research o globalnom tržištu „autsorsinga“ IT infrastrukture, originalnog naziva „Forrester Wave™: Global IT Infrastructure Outsourcing, Q1 2011“, Fujitsu je okarakterisan „snažnim igračem“ na tržištu (strong performer).

Forester je istraživanjem izvršio evaluaciju 19 dobavljača, uz anketiranje njihovih 86 referentnih klijenata, i na osnovu 36 kriterijuma u izveštaju ocenio njihovu poziciju u domenu ponude globalnog upravljanja IT infrastrukturom. Ove organizacije su rangirane u četiri kategorije: „lider“, „snažan igrač“, „kandidat“ i „rizičan“, i takođe rangirane po svom tržišnom prisustvu.

U izveštaju se navodi da Fujitsu ima „solidno opšte prisustvo na tržištu i snažne konsultantske kapacitete”, kao i da se „njegova ponuda najčešće opisuje po snažnom globalnom modelu isporuke servisa i solidnoj distribuciji baze njegovih klijenata ”.
Pored toga, u njemu je poseban osvrt na Fujitsu-ove kapacitete u domenu oblak-računarstva, u navodima da kompanija poseduje „…poziciju koja obećava na polju ponude infrastrukture u vidu usluge i snagu u širokom opsegu kategorija usluga uključujući upravljanje desktop, klijentskom stranom, ’help desk’ i data-centrom između ostalih.”

Jedan od ključnih opštih trendova koje je Forester istakao u ovom izveštaju je značaj infrastrukturnih servisa zasnovanih na „oblak“-modelu. Kako u izveštaju stoji, „klaud-servisi poput infrastrukture u vidu usluge su među najčešće pominjanim na tržištu, ali većina trenutnih aktivnosti podrazumeva privatna oblak-rešenja namenjena samo jednom korisniku“. Pored toga, oblak-strategije pružaju mogućnost „velikog skoka” za dobavljače usluga upravljanja IT infrastrukturom korisnika.

Tržištu IT infrastrukture u 2011.godini Forester prognozira stopu rasta od 7,1%.

Leave a Reply