Događaji · IT

Gartner skup

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, Jasna Matić otvorila je skup Gartner na kom je predstavljeno novo izdanje knjige Mastering the Hype Cycle: How to Choose the Right Innovation at the Right Time, koju je predstavio jedan od najcenjenijih Gartnerovih analitičara Mark Raskino. Ova knjiga, objavljena u izdanju Harvard Business Press-a, istražuje zašto se tzv. Hype Cycle događa sa svakom novom tehnologijom i šta možete da učinite da svoje odluke o usvajanju određene tehnologije bazirate na poslovnoj vrednosti, a ne na trendu.

“Razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija u Srbiji je u vreme krize posebno bitan i odgovoran posao. IKT u Srbiji u ovom trenutku daje mogućnost da uvođenjem novih servisa i usluga za privredu i građane, dovede do velikih ušteda u administraciji. Primena informacionih i komunikacionih tehnologija u organima javne vlasti po pravilu dovodi do značajne racionalizacije i efikasnijeg obavljanja istog posla sa manjim brojem izvršilaca, čime se smanjuje teret administracije za poreske obveznike„ istakla je ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić.

Korišćenje IKT takođe dovodi i do dramatičnog povećanja transparentnosti rada javne administracije i daje veliki dorinos smanjenju korupcije.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo i Republički zavod za informatiku i internet su upravo zato počeli rad na unapređenju IKT u lokalnim samoupravama, a u pripremi je i projekat uvođenja elektronskih javnih nabavki. Ministartsvo je ove planove napravilo još sredinom prošle godine, ali je tek sada došlo do njihove realizacije.

Leave a Reply