Internet · Internet marketing · IT

GemiusAudience istraživanje posećenosti Web lokacija

Kompanija Valicon izvestila je da su se istraživanja posećenosti internet stranica, GemiusAudience, koje u Hrvatskoj aprovodi u saradnji sa poljskom kompanijom Gemius S.A., za godinu dana monitoringa potvrdila se kao stabilna mrežna medijska valuta i sredstvo optimizacije mrežnog oglašavanja.

Mesečni rezultati istraživanja pokazuju da se internet mediji mogu ravnopravno nositi sa klasičnima, te da njihov uticaj u svetu oglašavanja sve više raste. Celovitim merenjima posećenosti Web stranica od sada je moguće sa velikom preciznošću predviđati mrežne trendove.

U decembru 2007. praćene hrvatske web stranice posetilo 1.186.294 korisnika, koji su ukupno ostvarili više od 373 miliona prikaza stranica. Zastupljenost Interneta među hrvatskim korisnicima starijima od 12 godina prošle je godine dostigla najvišu vrednost od 41 posto.

Projekt GemiusAudience jedino je celovito istraživanje posećenosti i uspešnosti hrvatskih Web lokacija, koje oglašivačima i zakupcima mrežnog medijskog prostora otkriva najposećenije stranice i njihove korisnike. U istraživanju učestvuje više od 120 hrvatskih mrežnih stranica, a njihov se broj svakodnevno povećava, što internet medijima, zakupcima medijskog prostora i oglašivačima uliva povjerenje u kvalitetu i verodostojnost rezultata. Tako dobijena slika celovitog mrežnog tržišta služi kao temeljna podloga za planiranje, izvođenje i nadzor izvođenja medijskih aktivnosti na mreži.

Rezultati istraživanja GemiusAudience ravnopravno se mogu upoređivati sa analizama televizija i štampe jer se jedinstvena metodologija merenja posećenosti mrežnih stranica zasniva na broju stvarnih posetilaca, a ne na broju računara, kolačića ili IP adresa.

Posećenost Web stranica meri se pomoću sociološko-demografskih profila korisnika mreže, rezultati analiza dostupni su u stvarnom vremenu te su potpuno transparentni. Gemiusova istraživanja tako povećavaju pouzdanost podataka prikupljenih putem Interneta, a koji se inače obično prikupljaju pomoću telefonskih anketa i mrežnih upitnika.

Leave a Reply