IT

Geofoto preuzeo norvešku ProCapturu

Kupivši ProCapturu iz Geofota ističu da su postali vlasnik know-how proizvodnje najboljih skenera na svetu Kartoscan te da su preuzeli kapitalno znanje automatskog generisanja prostornih objekata

Zagrebački Geofoto preuzeo je juče većinski-kontrolni paket od 76 posto akcija norveške kompanije ProCaptura iz Osla, bivšeg Kongsberg Scanersa, vodećeg svetskog proizvođača skenera i softverskih rešenja za automatsku vektorizaciju i inteligentne informatičke sisteme.

Kupivši ProCapturu iz Geofota ističu da su postali vlasnik know-how proizvodnje najboljih skenera na svetu Kartoscan te preuzeli kapitalno znanje automatskog generisanja prostornih objekata, posebnog istraživačkog projekta koji od 2005. godine finansira norveško ministarstvo nauka i Institute of Computer Science iz Osla, kao deo strateški važnog projekta.

ProCaptura postaje Geofoto Scandinavia. Za predsednika uprave postavljen je Knut Flaathen, dosadašnji generalni direktor Državne geodetske uprave Kraljevine Norveške. Dr. Zvonko Biljecki, većinski vlasnik, imenovan je za izvršnog direktora za ‘prelazno’ razdoblje od devet meseci.

Cilj Geofoto Grupe je da kupovinom Procapture-a (Geofoto Scandinavia) ovlada jedinstvenom tehnologijom te, pre svega, stvori uslove za nastup na zatvorenom skandinavskom tržištu GIS-a i digitalne kartografije.

Geofoto se bavi fotogrametrijsko – geoinformatičko – kartografsko – katastarskim delatnostima. Forma je sa radom počela 1993. godine te, uz sedište kompanije u Zagrebu, postoje i firme u Londonu (Geofoto London), La Pazu (Geofoto Latinoamerica), Orašju (Geofoto BiH) i Beogradu (Geofoto Beograd), filijale u Osijeku i Dubaiu te sestrinska kompanija Geofoto – International d.o.o. u Zagrebu.

Leave a Reply