E-servisi · IT

Glasačima u inostranstvu omogućena registracija putem elektronske pošte

Ministarstvo za dijasporu Vlade Republike Srbije saopštilo je danas, povodom informacija koje su objavljene u medijima o glasanju dijaspore na parlamentarnim izborima, da ne raspolaže zvaničnim informacijama o radu Republičke izborne komisije, biračkih odbora u inostranstvu, kao i utrošenim sredstvima.

U saopštenju se podseća na to da Ministarstvo nema kontrolu nad radom RIK-a i da je ta komisija samostalan i nezavisan organ, uz ocenu da bi bilo veoma konstruktivno da predstavnik ovog ministarstva prisustvuje sednicama RIK-a u slučajevima kada se razmatraju pitanja vezana za glasanje u dijaspori.

Na insistiranje Ministarstva prošle nedelje je promenjena odluka da se glasači u inostranstvu mogu registrovati putem elektronske pošte i na taj način olakšano dijaspori da učestvuje u izbornom procesu.

Usvajanjem zahteva Ministarstva da se dijaspori omogući registrovanje na pomenuti način uvećaće se broj glasača u inostranstvu, što je svima zajednički cilj, navodi se u saopštenju i podseća na to da su ovaj zahtev pripadnici dijaspore uputili Ministarstvu sa molbom da ga prosledi nadležnim institucijama.

Leave a Reply