IT

Google, Apple i Microsoft napoželjniji poslodavci

Kompanije Google, Apple i Microsoft su najtraženiji poslodavci na svetu među korisnicima globalne profesionalne društvene mreže LinkedIn, pokazao je rejting koji je ta mreža sastavila .Najzastupljenije među liderima su tehnološke i Internet kompanije, objavljeno je na Internet strani Lenta.ru.

Među prvih 20 na listi su i društvena mreža Fejsbuk na četvrtom mestu, kao i servis mikroblogova Tviter, na 14. Sem njih, među najtraženijim poslodavcima su i “Koka-Kola”, “Unilever”, “Pepsiko”, “Prokter&Gembl”, “Nestle” i “Šel”.

LinkedIn je, sem svetskog rejtinga, sastavio i liste za pojedine zemlje. Tako je, na primer, u SAD pobedio “Gugl”, dok je u Brazilu najpopularniji poslodavac rudarska korporacija “Vale”.

Sirovinska kompanija je pobedila i u Australiji, a to je “Rio Tinto”.

Slične rejtinge redovno sastavljaju i različita sredstva informisanja i konsultantske službe. Tako je 2010, prema istraživanju agencije Blumberg, najpopularniji poslodavac u SAD takođe bio “Gugl”

2 thoughts on “Google, Apple i Microsoft napoželjniji poslodavci

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Ekonomska kriza je nastalo verovatno zato sto je ekonomija proizvoda (roba) nekontrolisano zamenjena ekonomijom usluga, ukljicujuci informacionu ekonomiju (Google, Apple i Microsoft), a industrijsko drustvo – sa drustvom usluga, ukljucujuci informaciono drustvo.

  2. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    (Nastavak)

    Prelaz u trgovini sa robe na usluge cini vlasnistvo mnogo manje vaznim i u biznisu, i u privatnom zivotu. One (usluge) su nematerijalne i neopipljive. One se obavljaju, a ne proizvode. One postoje samo onog trenutka kada se pruzaju. Ne mogu se cuvati, nakupiti, niti naslediti (Dzon Hartli, “Kreativne industrije”, Glava 21).
    Sektor usluga ucestvuje u EU sa preko 70 % BDP, sto se lepo vidi na samom pocetka ovog teksta: http://ec.europa.eu/internal_market/top_layer/services/index_en.htm. Zato su Google, Apple i Microsoft najpozelniji poslodavci u danasnjoj informacionoj ekonomiji i informacionom drustvu.

Leave a Reply