IT

Google preuzeo kompaniju DeepMind koja se bavi veštačkom inteligencijom

Kompanija Google je nakon akvizicije brojnih kompanija koje razvijaju robote, počela sa akvizicijom firmi koje se bave veštačkom inteligencijom.

Naime, Google je preuzeo kompaniju DeepMind koja radi na razvoju softvera koji računare učio da “misle”. Cena koju je Google platio nije objavljena. Prema informacijama Financial Timesa i portala “The Information” Google je platio oko 500 miliona dolara. Prema navodima medija Google je ponudio veću cenu od koncerna Facebook koji je takođe bio zainteresovan za kupovinu DeepMind-a.

schaft-robot

Već dugo se špekuliše da bi se Google mogao dokopati metoda veštačke inteligencije. Ovaj koncern tako između ostalog razvija uslugu Google Now koja nastupa kao jedna vrsta personalnog asistenta njegovim korisnicima i koja ih, na primer, informiše o tome da će zakasniti na neko mesto zbog problema u saobraćaju, ili ih lokalizovano obaveštava na osnovu GPS lokacije.

U svakom slučaju, na Internetu su se pojavile glasine da bi Google mogao da spoji dostignuća firmi koje razvijaju dronove i robote sa rezultatima DeepMind-a?! Samo vreće će pokazati da li su ove bojazni bile opravdane i da li ćemo uskoro na ulicama videti robote sa veštačkom inteligencijom.

Leave a Reply