IT

Green IT: novo obeležje ekološke tehnologije za iskorak ka održivim tehnologijama

“Green IT” je prvo obeležje ovog tipa u IT industriji; jasno iskazuje posvećenost kompanije ekološki-podobnoj praksi u životnim ciklusima proizvoda

Kompanija Fujitsu Siemens Computers objavila je na prošlonedeljnom sajmu VISIT novitet kojim jača svoju poziciju lidera i inovatora u domenu ekološki podobnih tehnologija, obeležje “Green IT”. Fujitsu Siemens Computers “Green IT” obeležje će biti jasno istaknuto na svim proizvodima koji se povinuju ovoj ekološki-podobnoj praksi, sa trenutnim efektom. U nameri da pomogne kupcima da se lakše orijentišu u pravoj “Green IT džungli”, ova oznaka obezbeđuje vidljivu potvrdu da su proizvodi koji je nose dizajnirani u liniji sa dalekosežnim ciljevima kompanije u vidu energetske efikasnosti i održivosti.

Green IT oznaka daje korisnicima instant-uvid u ponašanje nekog proizvoda u eksploataciji u smislu energetske efikasnosti i uticaja na životnu sredinu tokom kompletnog životnog ciklusa – od proizvodnje do recikliranja – prema uskom skupu kriterijuma. Štaviše, Green IT oznaka služi kao interna referentna tačka ka stalnom unapređenju održivog računarstva iz ugla Fujitsu Siemens Computers-a, vodećeg evropskog dobavljača IT infrastrukture.

Dr Joseph Reger, glavni tehnološki strateg kompanije o tome kaže: “Postavili smo lestvicu veoma visoko u razvoju i predstavljanju svog nezavisnog sistema označavanja ekološki-podobnih tehnologija (Green IT). Umesto odmora na laureatima svog dvadesetogodišnjeg iskustva u ’green IT’ inovacijama, sada sebi postavljamo ambiciozan cilj koji nas vodi daljim unapređenjima. Ova nova “Green IT” oznaka potencira naš cilj da prednjačimo među dobavljačima informacionih tehnologija u razvoju “zeleno-orijentisanih” procesa i tehnologija, i jasno demonstrira da preduzimamo konkretne aktivnosti koje vode ka idealu održivog računarstva.”

Nova oznaka zelenih informatičkih tehnologija primenjuje se na proizvodima koji su proizvedeni počev od novembra 2008. Oznaka koristi jednostavan sistem tri klase – počev od one “sa jednom zvezdicom” do najviše, “sa tri zvezdice”. U prvom talasu biće označavani LIFEBOOK i ESPRIMO Mobile prenosivi računari za profesionalnu primenu, ESPRIMO desktop profesionalni PC računari, AMILO desktop PC i prenosivi računari u potrošačkom segmentu tržišta, CELSIUS radne stanice i FUTRO tanki klijenti. Pored toga, Fujitsu Siemens Computers privodi kraju kriterijume označavanja za servere i uređaje za skladištenje i čuvanje podatka.

Istraživačka kuća Forrester Research u izveštaju “Eko-oznake podržavaju ekološke informatičke tehnologije*”, komentariše: “Eko-označavanje IT opreme nastavlja da dobija na snazi. Kako se izdaci za desktop računare, prenosive računare, skenere, štampače, pa čak i servere kreću pod plaštom garancija o uticaju na životnu sredinu, izdaci za tehnologiju postaju uokvireni ekološkim izdacima. Izvorni izvršioci bi trebalo da koriste eko-označavanje IT opreme kao sredstvo izjednačavanja informatičkih tehnologija (IT) sa širim korporativnim ciljevima o održivosti.”

Prilikom uvođenja svoje IT oznake, Fujitsu Siemens Computers je razvio ubedljive, detaljne propise koji ocenjuju brojne elemente proizvoda. Najviša klasa ekoloških IT-ja, tri zvezdice, prepoznaje proizvode koji kvalitetom nadmašuju aktuelnu “Green IT” zakonsku regulativu.

Zavidna oznaka sa tri zvezdice dodeljuje se samo proizvodima koji ispunjavaju sveobuhvatnu listu različitih kriterijuma u kategorijama materijala, recikliranja i potrošnje električne energije. Na primer, poslovni računar sa tri zvezdice mora da je proizveden od materijala bez halogenih elemenata, prateća uputstva za rukovanje moraju da budu na papiru koji ne sadrži hlor, rasklapanje uređaja mora da takvo da može da ga sprovede jedna osoba koristeći uobičajeno dostupne alate; sve plastične komponente koje teže više od 25 grama moraju da budu označene prema standardu ISO 11469:2000, radi lakše identifikacije prilikom recikliranja. Pored toga, da bi se postigle tri zvezdice, napajanja na proizvodima moraju da zadovolje nivo efikasnosti od 80 procenata za standardne PC računare i 85 procenata za prenosive računare, pri radu sa 20, 50 i 80 procenata opterećenja.

Dr Reger objašnjava: “Analizirali smo i ocenili sve postojeće sistema eko-označavanja ali smo otkrili da oni nisu dovoljno dalekosežni ili striktni za naše potrebe. Zbog toga smo zaključili da je najbolji put za Fujitsu Siemens Computers da stvori i implementira sopstveni sistem “Green IT” označavanja. Mi takođe objavljujemo i kriterijume kvalifikovanja, a partneri u industriji su dobrodošli da se pridruže ovom programu. Štaviše, do sada nismo pronašli pogodnog partnera čiji su kriterijumi bili dalekosežni u meri kojoj smo se mi nadali, i koji bi mogao da stvori sistem označavanja u vremenskom okviru koji smo sebi postavili. I pored toga, nećemo oklevati da usvojimo pogodan standardni sistem označavanja u ovoj industriji, ukoliko u budućnosti bude uspostavljen,” zaključio je Reger.

Leave a Reply