IT

Grupacija Lenovo povećala dobit za čak 198%

U 2008. Lenovo očekuje dvocifreni rast prihoda uprkos mogućem usporavanju američke ekonomije, usled jačanja svoje prisutnosti na sve brže rastućim tržištima poput Kine i Indije, kazao je izvršni direktor te grupacije William J. Amelio.

Grupacija Lenovo, četvrti po veličini proizvođač personalnih računara na svetu, u četvrtak je saopštila da je u svom trećem poslovnom tromesečju zabeležila 198-postotni rast dobiti, te da u 2008. očekuje snažne prihode uprkos mogućem usporavanju američkog gospodarstva. Zahvaljujući snažnom rastu prometa i agresivnim merama smanjenja troškova, dobit te grupacije u posmatrana tri meseca do 31. decembra 2007. iznosila je 172 miliona dolara, ili 1,93 dolara po deonici, dok su prihodi iznosili 4,6 milijarde dolara, saopšteno je iz Lenova. Ipak, to je manje od 253,5 miliona dolara, koliko su u proseku očekivali analitičari.

U 2008. Lenovo očekuje dvocifreni rast prihoda uprkos mogućem usporavanju američke ekonomije , usled jačanja svoje prisutnosti na sve brže rastućim tržištima poput Kine i Indije, kazao je izvršni direktor te grupacije William J. Amelio. Takođe, kazao je nadalje Amelio, Lenovo će se u ovoj godini prestati da koristi ime IBM-a, želeći da dodatno učvrsti vlastiti brand kao globalno ime. Iako ima pravo korišćenja IBM imena otkad je 2006. kupio IBM-ov deo poslovanja sa personalnim računarima, Lenovo se radije koristi svojim imenom.

U poslednja tri meseca 2007. najveći izvor prihoda te grupacije bilo je njeno domaće kinesko tržište, gde je zabeležen 16-postotni rast prihoda, na 1,8 milijardi dolara, što je 40 posto od ukupno zabeleženih prihoda.

Leave a Reply