IT

Hakeri bili aktivni tokom praznika

Povodom Novogodišnjih i Božićnih praznika veliki broj korisnika elektronske pošte dobio je e-čestitke kako od poznatih tako i od nepoznatih pošiljalaca. IT eksperti upozoravaju da su ovi praznici izuzetno pogodni za napade putem Interneta s tim više što su korisnici otvoreni i manje obazrivi prilikom primanja lepih želja za Novu 2008. godinu.

Nova verzija crva Dorf ili poznatijeg kao Storm koji se nalazio u prethodnoj verziji “Striptiza Dedamrazice!” (Santa Claus’s wife doing a striptease) je poprimio novi oblik u novogodišnjim e-kartama. Najskorije maliciozne email kampanje su sadržale linkove do web sajtova koji su inficirani malicioznim sadržajima. Najčešće su se u subject-u maila nalazili sledeći naslovi:

  A brand New Year 2008
  Blasting New Year 2008
  Dance to the New 2008 Year tune
  Happy New Year 2008 to the one I love
  New Year 2008 Wishes
  The New Year has arrived

Mnogi zaposleni koji će se vratiti na svoja radna mesta nakon ovih Božićnih i novogodišnjih praznika će otkriti prezatrpanost svojih inbox-ova sa raznim elektronskim čestitkama. Pri tom će se smanjiti stepen opreznosti prilikom otvaranja takvih mejlova” izjavio je Graham Cluley, viši tehnološki savetnik u Sophos (britanskoj kompaniji koja proizvodi IT zaštitne softvere).

“Savetujemo veću opreznost i dobar zaštitni sistem vaših računara i računarskih sistema. U svakom slučaju – Sretni Božićni i novogodišnji praznici!”

Leave a Reply