IT

Hakeri klonirali Elvisov pasoš sa RFID zaštitom

Objavljen je kod programa pomoću kog je moguće kopirati pasoš sa ugrađenim elektronskim sistemom identifikacije RFID. Nekomercijalna organizacija bezbednosnih stručnjaka The Hacker’s Choice objavila je video kojim pokazuje kako upotrebom lažnog RFID čipa bezbednosni skener u Holandiji aerodromu prikazuje lične podatke o korisniku pasoša zajedno sa fotografijom.

Kao korisnika hakeri su postavili davno preminulog kralja rock’n’roll muzike Elvisa Aaron Presleya. Na svom blogu hakeri su objasnili kako je programom moguće kopirati, krivotvoriti ili izmenite podatke na čipu tako da skener prihvata pasoš kao autentičan.

Nadalje, napominju da model korišćenog skenera nije isti kao i onaj koji upotrebljavaju granične kontrole te ostaje nejasno da li bi i njih uspeli da zavaraju.

Ovo nije prva situacija da se RFID dovodi u pitanje. Još 2006. godine konferenciji na Black Hat istraživači su demonstrirali kloniranje RFID čipa, kada su holandski hakeri uspeli da izmene informacije londonskog sistema naplate podzemnu železnicu.

Leave a Reply