IT

Hakeri provaljuju u američku električnu mrežu

Bivši član Homeland Securityja izjavio je za Wall Street Journal da hakeri imaju nadzor nad američkim sistemima električne mreže, vode i kanalizacije.

Hakeri su najverovatnije iz Kine i Rusije. Nadzor nad sistemima su postigli ubacivanjem  malware  “alatki”, a aktivacijom alata usledile bi ozbiljne posledice. Iako neki stručnjaci kažu da je u pitanju politički potez, ostali kažu da se situaciju ne bi smelo smatrati bezazlenom.

Ira Winkler, pisac knjige o špijunaži koji je svoju karijeru započeo u NSA-i, o ovom problemu govori već više od deset godina. Prošle godine Winklera je zaposlila jedna energetska kompanija za testiranje njihovog sistema protiv upada spolja.

Tokom samo jednog dana, Winkler i njegova ekipa preuzeli su kontrolu nad nekoliko računara putem kojih su mogli doći da dođu do kontrolne mreže i tako upravljaju proizvodnjom i distribucijom električne energije. Ipak, vredi reći da hakeri dosad nisu pokušali da oštete sistem električne mreže niti bilo koji drugi deo kritične infrastrukture.

Leave a Reply