IT

Hakerska bespilotna letelica

Na poznatoj hakerskoj  konferenciji Black Hat u Las Vegasu, bezbednosni stručnjaci Mike Tassey i Richard Perkins predstavili su bespilotnu letelicu vlastite izrade. U stanju je da izvrši različite vrste udaljenih napada na računarske sisteme, a između ostalog i da presretne bežični (wifi) mrežni saobraćaj, da prikuplja poverljive podatake i intelektualno vlasništvo, izvoditi “man-in-the-middle” napade pa čak i napade uskraćivanjem usluge.

Moguće ju je koristiti i za “dictionary” napade na lozinke u mreži jer sadrži rečnik sa 340 miliona reči. Letelica ima i mogućnost ometanja signala mobilne telefonije, prisluškivanja GSM poziva pomoću lažne antene,  te praćenja mete, odnosno njenog mobilnog telefona. Ruta leta može se definisati preko GPS koordinata i servisa Google Maps, a za poletanje i sletanje joj je potrebna pomoć upravljanja na daljinu.

Istraživači su istaknuli da letelica nema samo malicioznu primenu, već se može koristiti i za uspostavljanje hitnog pristupa mobilnoj mreži u područjima zahvaćenim prirodnih katastrofama. Takođe se može koristiti i u potragama za izgubljenim planinarima i sl. Trošak izrade letelice iznosio je samo oko 6.000 američkih dolara. A više o ovoj letelici možete pročitati u izveštaju HollywoodToday-a.

Leave a Reply