IT

Hakerski telefonski račun od 43.000 $

Britanski proizvođač zaštitnih rešenja, Sophos, je objavio najnoviji slučaj zloupotrebe govorne pošte u Kanadi. Naime, nakon upada hakera u sistem govorne pošte, kanadski privrednik je dobio telefonski račun od čak 52.359,59 kanadskih dolara (ili US $43,000).

Prema izveštajima medija iz Kanade i Bugarske, Alan Davison (žrtva) je otkrio ovaj veliki problem tek kada je dobio ogromni telefonski račun za novembar. Na računu su bili prikazani dugi i organizovani pozivi za Istočnu Evropu (konkretno – Bugarsku) između 21. novembra i 9. decembra. Davison tvrdi da njegovi međunarodni pozivi inače ne iznose više od 15 dolara mesečno. Objašnjeno mu je da je napravio grešku što je koristio četvorocifrenu šifru na svojoj govornoj pošti, jer postoji opravdana sumnja da je haker upravo to iskoristio kako bi ubacio crva u sistem.

Srećom, ova vrsta prevara i zloupotreba je veoma retka u poređenju sa teškim zloupotrebama lozinki i korisničkih imena na kompjuterskim sistemima. Ali da li će ovo biti iole mala uteha za gospodina Davisona? Pa baš i neće. Davison je izjavio da će morati da otpusti jednog svog radnika kako bi mogao da plati ovaj račun s obzirom da ne postoje olakšavajuće okolnosti u ovakvim slučajevima.

Leave a Reply