IT

Hans Vestberg postaje novi CEO Ericssona

Prema odluci Upravnog odbora Ericssona Hans Vestberg je imenovan za predsednika i glavnog izvršnog direktora (CEO) kompanije koji stupa na dužnost 1. januara 2010. godine.

Trenutno, gospodin Hans Vestberg obavlja dužnost finansijskog direktora i izvršnog potpredsednika. Hans Vestberg će naslediti Carla-Henrica Svanberga, koji preuzima dužnost predsedavajućeg kompanije BP, koja je četvrta po veličini u svetu.

Hans Vestberg ima 44 godine i diplomirao je 1991. godine na Fakultetu za Poslovno upravljanje na Univerzitetu u u Uppsali, u Švedskoj. Iste se godine zaposlio u Ericssonu te je u kratkom roku imenovan na razna rukovodeća mesta na međunarodnom nivou i to u Kini, Švedskoj, Čileu, Brazilu i SAD-u.

U razdoblju od 1998. do 2000. godine, bio je finansijski direktor za Ericsson u Brazilu. Potom je od 2000. do to 2002. gospodin Vestberg bio glavni finansijski rukovodilac za Ericsson u Severnoj Americi kao i Ericssonov revizor za obe Amerike. Od 2002. do 2003. godine Hans Vestberg je obnašao dužnost predsednika za Ericsson u Meksiku.

Hans Vestberg je rođen u Hudiksvall, Švedska, a živi severno od Štokholma. Oženjen je i ima dvoje dece. Gospodin Vestberg ima u vlasništvu 21,235 Ericssonovih deonica kategorije B (sa pravom glasa) i 1,381 deonicu ADS (American Depositary Share).

U razdoblju od 2003. do 2008. godine Ericssonov ukupni godišnji rast je iznosio 12%. Tokom pet proteklih godina, kompanija je generisala ukupnu dobit u iznosu 103 milijarde od SEK-a, a priliv sredstava je iznosio 101 milijardu od SEK-a. Ukupna vrednost dividendi kroz petogodišnje razdoblje iznosi 27 milijardi od SEK.

Leave a Reply