IT

HD-DVD prepušta tržište Blu-Ray video formatu

Najnoviji rat video formata praktično je okončan pre nekoliko dana kada je Toshiba objavila obustavljanje razvoja svog formata HD-DVD prepustivši tržište Blu-Ray standardu, suparničkom formatu kompanije Sony. Očekuje se da će taj potez  da potakne jaču prodaju, i opreme i diskova … barem do najave sledeće velike stvari na tržištu videa.

Ratovi standarda deo su tehnoloških inovacija, još od 19. veka kada su se Edison i Westinghouse borili oko standarda za prenos električne energije. Mnogo bliže današnjici, pre samo jednu generaciju, Beta i VHS su se borili za nadmoć na tržištu kućnog videa.

Urednik časopisa PC Magazine Lance Ulanoff kaže da ipak postoje paralele između tog rata formata – koji je Sony izgubio – i ovoga sada oko High-Definition formata, koji je Sony dobio: “Tada je bilo široko prihvaćeno mišljenje da je Betamax daleko bolji od VHS-a. Danas, mnogi kažu da je Blu-Ray navodno superioran i, eto, prevagnuo je. Ja se baš ne slažem sa tim jer ima vrlo malo razlike između ova dva poslednja formata. No, industrija je shvatila da nije bitno koja je tehnologija superiorna – važno je koju će od njih ljudi kupovati“.

Blu-Ray format ima jednu prednost pred HD-DVD-jem: veći kapacitet. Dvoslojni Blu-Ray disk može da zabeleži 50 gigabajta podataka, gotovo dvostruko više od HD-DVD-ja. Upravo je duže trajanje pomoglo VHS-u da nadvlada Betu u borbi formata kod video-kaseta. Međutim, Ulanoff kaže da je veći faktor u pobedi Blu-Raya bilo okupljanje velikih filmskih i video kompanija oko tog formata, počevši sa samim Sonyjem koji ima i filmski studio: “To je bio jedan veliki faktor. Drugi je bilo partnerstvo oko distribucije. Stvari su za Toshibu konačno počele strmoglavo da idu nizbrdo kada je studio Warner Bros. odustao od formata HD-DVD početkom januara. Sledili su veliki prodajni lanci Wal-Wart i Best Buy, te web servis Netflix“.

Premda je Sony odneo pobedu u borbi video formata za kućnu upotrebu, ostaje otvoreno pitanje koliko je vredna ta pobeda. Tržište fizičkih medija za filmove i druge video sadržaje neće doduše nestati preko noći, ali analitičari očekuju da će potrošači sve više svojih zabavnih video sadržaja dobijati direktno preko Interneta.

Lance Ulanoff, iz PC Magazina, kaže da će u predstojećim godinama – baš kao što se ranije dogodilo sa kompakt-diskovima i DVD-jem – Blu-Ray verovatno postati standardni deo kompjuterske opreme, sa kapacitetom višestruko većim od današnjeg DVD-ja. Ova vrsta uređaja je već sada dostupna na našem tržištu.

Leave a Reply