IT

Hewlett Packard odustao od gradnje fabrike u Makedoniji?

HP logoMakedonija je i dalje u pregovorima sa Hewlett Packardom oko izgradnje fabrike kompjutera u toj zemlji, kaže makedonski ministar za strane investicije Vele Samak.

Sa druge strane, turska štampa tvrdi da ta investicija odlazi u Tursku i da će najveći svetski proizvođač kompjutera, američki Hewlett Packard (HP), graditi fabriku za desktop kompjutere u Turskoj vrednu 60 miliona dolara, i da je prethodno za tu investiciju bila viđena Makedonija.

“HP smatra da je Makedonija atraktivna i konkurentna za proizvodnju laptopova, servera i kao centar za popravku kompjuterske opreme”, kazao je Samak, uz napomenu da je Makedonija 40 posto jeftinija od Turske.

Turski dnevnik Sabah, ipak, navodi da je HP odabrao grad Čorlu u evropskom delu Turske za izgradnju nove fabrike koja bi trebalo da proizvodi 200 hiljada desktop računara. Fabrika koja je planirano da bude gotova za 18 meseci trebala bi da zaposli oko dve hiljade ljudi, a predstavnici HP su, kako se ističe, bili privučeni turskim subvencijama, logistikom i tržištem koje je u ekspanziji.

Leave a Reply