IT

Hipo Alpe-Adria banka potpisala petogodisnji ugovor sa kompanijom HP

HP je odabran za pružanje umreženih bankarskih IT usluga za implementaciju, održavanje i rad glavnog bankarskog softvera Temenos T24 po principu ključ u ruke.

HP je danas objavio da je izabran od strane Hypo Alpe-Adria-Bank International AG da u narednih pet godina pruža core IT bankarske usluge predstavništvima ove banke u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

 

Kao rezultat HP-ovog pristupa u pružanju usluga specijalizovanim industrijama, u HAA očekuju da će uz pomoć HP-a poboljšati kvalitet, stabilnost i fleksibilnost njihovih core IT bankarskih usluga. Takođe, ovom saradnjom na još viši nivo će se podići usluge koje se odnose na data centre, dok će im sa druge strane centralizovan hosting i usluge održavanja stvoriti povoljniji operativan model.

hp

Sa 6000 zaposlenih koji rade sa oko milion i trista hiljada korisnika, uključujući veliki broj malih i srednjih preduzeća, fizičkih lica i lokalne samouprave, HAA mreža filijala i kancelarija u Jugoistočnoj Evropi obuhvata područje od Slovenije, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, pa sve do Crne Gore.

 

“U ovom brzo promenljivom ekonomskom okruženju bili smo u potrazi za partnerom koji je u mogućnosti da isporuči kvalitetne IT usluge na fleksibilan ali pouzdan način našim lokalnim preduzećima” objašnjava Rainer Sichert, šef operacija u Hypo Alpe-Adria-Bank International AG. “Ovo je važan korak u restrukturiranju i re-privatizaciji naših HAA banaka u regionu Jugoistočne Evrope. Tokom poslednje četiri godine kreirali smo vrhunske data centre i centar kompetentnosti za T24 softver koji je jedinstven u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi. U HP-u smo pronašli provajdera sa međunarodnom reputacijom i sposobnostima čije lokalno prisustvo ih idealno pozicionira da rade u bliskoj saradnji sa korisnicima banke. Takođe, upravo zbog toga, mogli smo da im prenesemo nadležnosti koje smo mi već uspostavili. Ovo će biti podrška lokalnim bankama na putu u rastu profitabilnosti na njihovim tržištima.”

 

U cilju pojednostavljivanja svog IT poslovanja, HAA će preneti odgovornost za zajedničke IT usluge na HP od svog internog odeljenja, koje se vodi kao odvojena firma, Zajedničkog Informacionog Sistema (ZIS) d.o.o. čije sedište je u Beogradu. Ovo uključuje implementaciju, integraciju i prilagođavanje softvera Temenos T24 i drugih bankarskih aplikacija, kao i održavanje i podršku, rad sa data centrima i usluge podrške korisnicima. Osim toga, HP tehnologija će omogućiti stalan pristup i primenu najnovijih standarda u bankarskoj industriji.

 

 

HP-ov centar za regionalnu ekspertizu biće zasnovan na Temenos T24 softveru koji pruža mnogobronje mogućnosti, pri čemu će HP omogućiti da ove usluge budu dostupne svim bankama na tržištu. HP će ispuniti očekivanja novih korisnika koji traže implementaciju ili korišćenje T24 core IT bankarskih usluga.

 

 

“Ovaj petogodišnji ugovor će osigurati stabilan rad HAA glavnih IT aplikacija,” rekao je Josef Ehrenhöfer, potpredsednik grupe za usluge u velikim poslovnim sistemima u HP-u, “HP-ov bankarski centar, koji je smešten u Beogradu, obezbeđivaće IT usluge u skladu sa tržišnim standardima i najboljom praksom u bankarskoj  industriji: predvidivost i transparentnost cene i kvaliteta. Ugovor je napravljen da pruži maksimalnu fleksibilnost za HAA tokom i nakon sadašnjeg procesa preuzimanja.”

Leave a Reply