IT

HP objavio rezultate za četvrti kvartal 2007. godine

 

Kompanija Hewlett-Packard objavila je finansijske rezultate za četvrti fiskalni kvartal. Neto prihod iznosi 28,3 milijardi USD, što predstavlja porast od 15% u odnosu na prethodnu godinu, ili 11% kad se uzme u obzir fluktuacija deviznog kursa.

Dobit od redovnog poslovanja na GAAP osnovi iznosila je 2,6 milijarde USD, a umanjena zarada po deonici (EPS) po GAAP-u iznosila je 0,81 USD, što predstavlja porast od 0,60 USD u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Dobit od redovnog poslovanja po nestandardnom knjiženju iznosila je 2,8 milijarde USD, sa umanjenom zaradom po deonici po nestandardnom knjiženju od 0,86 USD, što predstavlja porast od 0,86 USD u odnosu na 0,68 USD u istom razdoblju prethodne godine. Finansijski pokazatelji po nestandardnom knjiženju ne uključuju 132 miliona USD prilagođavanja nakon poreza, tj. 0,05 USD po umanjenoj deonici, što se pre svega odnosi na amortizaciju kupljene nematerijalne imovine. Financijski pokazatelji po GAAP-u i po nestandardnom knjiženju obuhvaćaju sve troškove na osnovi kompenzacije deonica u tekućoj kao i u prethodnoj finansijskoj godini.

  • Neto prihod od 28,3 milijarde USD, što predstavlja porast od 3,7 milijarde USD u odnosu na prošlu godinu, ili 15 %
  • Neto prihod u fiskalnoj godini 2007. od 104,3 milijarde USD, što predstavlja porast od 12,6 milijarde USD u odnosu na prošlu godinu, ili 14 %
  • Dobit od redovnog poslovanja iznosi 2,6 milijarde USD na GAAP osnovi, što predstavlja porast od 38 posto; 0,81 USD zarada po deonici, što predstavlja porast od 0,60 USD u odnosu na isto razdoblje prethodne godine
  • Dobit od redovnog poslovanja po nestandardnom knjiženju 2,8 milijarde USD, što predstavlja porast od 27%; 0,86 USD zarada po deonici, što predstavlja porast od 0,68 USD u odnosu na isto razdoblje prošle godine
  • Uprava HP-a odobrila 8 milijardi USD za otkup deonica

Uspešno delovanje u svim poslovnim jedinicama naše kompanije naglašeno je značajnim poboljšanjem u našem softverskom segmentu” izjavio je Mark Hurd, predsednik Uprave i glavni izvršni direktor HP-a. “Ove godine prihodi su nam porasli preko 12 milijardi USD. Iako nas čeka još puno posla, HP ima dobru poziciju za dalje napredovanje na tržištu.
Prihod u ovom kvartalu, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, porastao je 10% na 11,9 milijardi USD u Severnoj i Južnoj Americi, prihod u Europi, Srednjem Istoku i Africi porastao je za 19% na 11,6 milijardi USD, dok je prihod u pacifičkoj Aziji porastao za 20% na 4,8 milijardi USD.

Kada se uzme u obzir fluktuacija deviznog kursa prihod u Severnoj i Južnoj Americi porastao je za 9%, prihod u Europi, Srednjem Istoku i Africi 12%, dok je u pacifičkoj Aziji zabilježen porast od 14%. Prihod van područja Sedinjenih država u četvrtom kvartalu iznosio je 67%, uz porast prihoda iz zemalja BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina) od 37% u odnosu na četvrti kvartal prethodne godine. Prihodi iz BRIC-a sada predstavljaju 9% ukupnih prihoda.

Personal Systems Group

Prihod Personal Systems Grupe (PSG) porastao je za 30% u odnosu na prošlu godinu, na 10,1 milijardi USD, uz povećanje broja isporučenih jedinica za 31% u odnosu na prošlu godinu. Ovi rezultati podižu PSG-ov porast prihoda od početka godine na približno 7,2 milijardi USD. Prihod od prenosnih računara porastao je za 49% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je prihod od stonih računara porastao za 15%.

Prihod od komercijalnih korisnika porastao je za 24% u odnosu na prošlu godinu dok se prihod od klijenata-potrošača povećao za 40%. PSG je zabeležio značajan porast prihoda na tržištima u razvoju, sa više od 100 postotnim porastom u Kini, njegovom trećem najvećem tržištu. Dobit od redovnog poslovanja iznosila je 589 miliona USD, ili 5,8% prihoda, što predstavlja porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je dobit od redovnog poslovanja iznosila 336 miliona USD ili 4,3% prihoda.
Imaging and Printing Group

Prihod Imaging and Printing Grupe (IPG) porastao je za 4% u odnosu na prethodnu godinu, na 7,6 milijardi USD. U odnosu na prethodnu godinu prihod od potrošnih materijala beleži porast od 6%, prihod od poslovnog hardvera porastao je za 5%, a prihod od hardvera široke potrošnje pao je za 5%. Broj isporučenih štampača porastao je za 5% u odnosu na prethodnu godinu, sa porastom od 3% u segmentu široke potrošnje, te porastom od 15% u sektoru komercijalne potrošnje. Tendencija rasta ključnih razvojnih inicijativa nastavila se povećanjem broja isporučenih višefunkcijskih ispisnih uređaja za 26%. Dobit od redovnog poslovanja ostala je na 1,1 milijardu USD, ili 14,5% prihoda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Enterprise Storage and Servers

Odelenje Enterprise Storage and Servers (ESS) prijavilo je prihode od 5,2 milijardi USD, što predstavlja porast od10% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prihod od standardiziranih servera povećao se za 14%, sa porastom prihoda od x86 blade servera za 78%. Prihod od storage sistema  porastao je za 7% sa porastom prihoda od 6% u sektoru spoljnih disksistema, uključujući i porast od 17% u liniji srednje klase EVA.

HP Services

Prihodi sektora HP Services (HPS) povećali su se u odnosu na prethodnu godinu za 7%, na 4,4 milijarde USD. Prihod od Technology Services, Consulting and Integration, i Outsourcing Services porastao je za 7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Dobit od redovnog poslovanja iznosila je 526 miliona USD, ili 12,0% prihoda, što predstavlja porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je dobit od redovnog poslovanja iznosila 505 miliona USD ili 12,4% prihoda.

HP Software

Prihod HP Software udvostručen je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, i iznosi 698 miliona USD, predvođen snažnim porastom poslovanja usled HP-ove kupovine kompanije Mercury Interactive. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, prihod HP OpenView porastao je za 24%, ne uključujući Mercury. Dobit od redovnog poslovanja iznosila je 177 miliona USD, odnosno 25,4% prihoda, što predstavlja porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je dobit od redovnog poslovanja iznosila 60 miliona USD ili 17,2% prihoda.
Financial Services

Odjel HP Financial Services (HPFS) ostvario je prihod od 657 miliona USD, što predstavlja porast od 21% u odnosu na prošlu godinu. Opseg finansiranja i neto sredstava iz portfelja imovine povećali su se za 23% odnosno za 15% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Operativna margina iznosila je 7,3% prihoda u usporedbi s 6,4% u istom razdoblju prošle godine.

Izgledi za narednu godinu

HP predviđa da će prihodi u prvom kvartalu fiskalne 2008. godine iznositi između 27,4 i 27,5 milijardi USD.
Očekuje se da će umanjena EPS po GAAP-u u prvom kvartalu fiskalne 2008. godine iznositi 0,75 USD, dok se za umanjenu EPS po nestandardnom knjiženju očekuje da će iznositi 0,80 USD. Procene umanjene EPS po nestandardnom knjiženju ne uključuju troškove nakon poreza u iznosu od približno 0,05 USD po deonici, što se prije svega odnosi na amortizaciju kupljene nematerijalne imovine.

HP očekuje da će prihod za fiskalnu 2008. godinu biti otprilike 111,5 milijardi USD.
Očekuje se da će umanjena EPS na GAAP osnovi za fiskalnu 2008. biti u rasponu od 3,12 do 3,17 USD, a EPS po nestandardnom knjiženju za fiskalnu 2007. godinu u rasponu od 3,32 do 3,37 USD. Procjene umanjene EPS po nestandardnom knjiženju ne uključuju troškove nakon poreza u iznosu od približno 0,20 USD po deonici, što se prvenstveno odnosi na amortizaciju kupljene nematerijalne imovine.

Također, Upravni odbor tvrtke HP odobrio je dodatnih 8 milijardi USD za buduće otkupe običnih dionica.

Leave a Reply