IT

HP-ovo istraživanje ukazuje da sajber kriminal uvećava troškove za 56 odsto

HP predstavlja rezultate novog istraživanja koje pokazuju da tehnološki napadi sve više opterećuju preduzeća i državne institucije, i da imaju značajan finasijski uticaj, uprkos široko rasprostranjenom poznavanju njihove opasnosti.(1)

Drugo godišnje istraživanje Cost of Cyber Crime, koje je sproveo Ponemon institut, pokazuje da su srednji godišnji troškovi na relevantnom uzorku organizacija bili 5,9 miliona dolara, a njihov raspon je bio od 1,5 do 36,5 miliona dolara godišnje. To predstavlja rast od 56 odsto u odnosu na srednju vrednost iz prvog istraživanjaobjavljenog u julu 2010. godine.

Istraživanje je pokazalo da su oporavak podataka i detekcija napada najskuplje interne aktivnosti, što znači i da predstavljaju značajnu priliku za uštedu troškova za organizacije koje mogu da automatizuju detekciju i oporavak primenom bezbednosnih tehnologija.

„Učestalnost tehnoloških napada nastavlja da raste, kao i njihova soficticiranost, što znači da je potencijalni uticaj na finansijsko zdravlje organizacije sve značajniji“, rekao je Tom Reilly, potpredsednik i generalni direktor, Enterprise Security, HP. „Organizacije u delatnostima koje su najčešća meta napada smanjuju njihov uticaj tako što koriste tehnologije za upravljenje zaštitom i rizikom, što znači da u proseku imaju manje troškove od organizacija u manje osetljivim delatnostima, bez implementiranih takvih rešenja. To predstavlja izvor optimzma u onome što je i dalje žestoka borba protiv tehnološkog kriminala.“

Tehnološki napadi postali su uobičajena pojava. Tokom perioda od četiri nedelje, kod učesnika istraživanja zabeležena su 72 uspešna napada nedeljno, što je skoro 45 odsto više nego godinu dana ranije. Više od 90 odsto svih troškova nastalih zbog tehnoloških napada posledica su zlonamernog koda, DoS napada, krađe uređaja i web napada.

Drugo godišnje istraživanje Cost of Cyber Crime pruža uvid u nivo neophodnih investicija i resursa za sprečavanje ili umanjivanje posledica tehnoloških napada. Slede neki od ključnih pokazatelja.

  • Tehnološki napadi mogu biti skupi ako se ne razreše brzo. Prosečno vreme potrebno da se razreše posledice tehnoloških napada je 18 dana, uz prosečne troškove od skoro 416 hiljada dolara. To predstavlja povećanje od skoro 70 odsto u odnosu na prošlogodišnju procenu da je za 14 dana za rešavanje problema potrebno 250 hiljada dolara. Rezultati pokazuju i da je za prekid zlonamernih insajderskih napada potrebno više od 45 dana.
  • Pokretanje naprednih rešenja za upravljanje bezbednosnim informacijama i rizikom može smanjiti uticaj tehnoloških napada. Organizacije koje su implementirale rešenja za upravljanje bezbednosnim informacijama i događajima za skoro 25 odsto su smanjile troškove, zahvaljujući mogućnosti da brže otkriju i zaustave tehnološke napade. Kao rezultat toga, ove organizacije su imale značajno niže troškove detekciju i zaustavljanje napada, kao i za oporavak, u odnosu na organizacije koje nisu implementirale slična rešenja.

„Kako sofisticiranost i učestalnost tehnoloških napada bude rasla, tako će rasti i ekonomske posledice“, rekao je Larry Ponemon, predsedavajući i osnivač, Ponemon Institute. „Odrediti nivo investicija u zaštitu počinje s razumevanjem prave cene tehnoloških napada.“

HP omogućava da se rizikom upravlja pomoću Security Intelligence and Risk Management Framework sistema koji preduzećima i državnoj upravi omogućava da kreiraju Instant-On okruženje. U svetu koji je stalno povezan, Instant-On preduzeće tehnologiju ugrađuje u sve što radi kako bi korisnici, zaposleni, partneri i građani ono što im je potrebno dobili trenutno.

HP će 3. avgusta održati webinar na kojem će predstaviti rezultate drugog godišnje istraživanja Cost of Cyber Crime. Više informacija je dostupno na adresiwww.arcsight.com/webinars/watch/2nd-annual-cost-of-cyber-crime-findings/.

Leave a Reply