IT

HP predstavio vodič za korišćenje “zelenih” tehnologija

HP je danas predstavio specialno izdanje “Green IT for Dummies” ( Zeleni IT za početnike) džepnu knjigu kao uvod za pomoć organizacijama da postanu „zelene”. Priručnik je namenjen da svima, od senior menadžera do zaposlenih koji brinu o svojoj okolini, predstavi neke jednostavne i razumljive ideje o tome kako da se smanji štetni uticaj IT sistema na okolinu i kako da se iskoristi snaga IT-a, da bi se globalno smanjio štetni uticaj klimatskih promena na društvo.

Priručnik koji je nezavisno izradila istraživačka i analitička firma Freeform Dynamics, pruža smernice za početak “ozelenjavanja” organizacije. Nedavna istraživanja kompanije HP pokazuju da samo jedna od deset kompanija u Evropi ima izrađenu strategiju o zelenom IT -u, a da je stav zaposlenih prema okolini često izraženiji nego stav kompanija u kojima rade. Prema tome, u slučaju da se kompanija odluči za zelenu IT strategiju, može očekivati podršku svojih zaposlenih.

Priručnik ističe pragmatičan, ali i razumljiv pravac razvoja rangiran prema troškovima i težini implementacije. U zavisnosti od slučaja, mogu se pronaći brza i jednostavna rešenja poput aktiviranja standby funkcija, korišćenja štampanja na zahtev i programa iz pretraživača, pa sve do povećanja iskorišćenja data centara i ostalih poslovnih procesa.

“Organizacije mogu preduzeti neke veoma proste korake poput smanjenja broja štampača ili organizacije veb sastanaka i video konferencija kako bi se smanjio broj putovanja, a sve u cilju smanjenja potrošnje energije”, rekao je David Tebut iz Freeform Dynamics-a. “Videli smo neke interesantne ideje za smanjenje potrošnje energije. Jedna kompanija čak, za zagrevanje lokalnog bazena, koristi toplotu koju oslobađaju data centri”.

IT je odgovoran za oko dva odsto efekta staklene bašte, ali može da ima značajnu ulogu u smanjenju uticaja preostalih 98 odsto. HP, na primer, često u internoj upotrebi koristi video konferencijsku tehnologiju. Plan je da se u 2009. godini učetvorostruči broj HP Halo Collaboration Studios na globalnom kompanijskom sajtu, što će smanjiti  putovanja za 20.000 i smanjiti troškove za milione dolara godišnje. Kao drugi primer mogu se navesti studenti iz Australije koje je velika suša 2007. godine inspirisala da razviju inteligentni sistem navodnjavanja koji prati vlažnost zemljišta, zalihe vode, brzinu vetra, količinu padavina i temperaturu kako bi osigurao da usevi dobiju odgovarajuću količinu vode.

“Postoji mnogo mogućnosti za smanjenje ispuštanja gasova odgovornih za efekat staklene bašte,” izjavila je Zoi Mekmahon iz kompanije HP, koja je sarađivala na priručniku. “IT nam može omogućiti da uradimo više, a potrošimo manje. Evropska unija je planirala da smanji potrošnju ukupne svetske energije za 20 odsto do 2020, a samo preko IT može da se završi pola ovog posla . Nadamo se da će naš priručnik pokrenuti ljude da razmišljaju o IT-u u tim okvirima”.

Tokom Evropske nedelje održive energije, koja je nedavno održana u Briselu, predpremijerne kopije priručnika, koje su naišle na dobar prijem i odziv, podeljene su prisutnima na događajima. HP, takođe, sprema i ograničeni broj džepnog izdanja koje će biti slobodno za preuzimanje sa Interneta.

Da li je vaša organizacija spremna da prihvati i implementira IT zelenu strategiju? Registrujte se za kopiju knjige “HP-ov zeleni IT za početnike – specijalno izdanje” i dobićete sve savete neophodne za početak: www.hp.com/go/greenit4dummies

Leave a Reply