IT

HP projekat za povećanje energetske efikasnosti Kazahstanske železnice

HP i kompanija TransTelecom zajedno rade na smanjenju potrošnje energije u kazahstanskom železničkom sistemu

HP i TransTelecom, podružnica Kazahstanske železnice, potpisali su ugovor vredan 62 miliona dolara vezan za smanjenje potrošnje energije u železničkom sistemu.

Ugovor se odnosi na period od 13 godina, a HP će biti primarni izvođač sa kojim će TransTelecom pripremiti, implementirati i pružati podršku za automatizovani sistem kontrole energetskog sistema železnice. Kazahstanska železnica očekuje da će na ovaj način uštedeti do 7 odsto električne energije i 13 odsto dizel goriva.

HP će pružiti usluge transformacije i integracije aplikacija radi povezivanja novog rešenja sa postojećim sistemima i kreiranja moderne infrastrukture spremne da analizira dostupne podatke i omogući uštedu energije. Nakon implementacije sistema, HP će upravljati sistemom.

Pored toga, HP će obezbediti hardver – HP ProLiant blejd servere, storidž i mrežnu opremu – radi modernizacije data centra. Nakon instalacije hardvera, HP će obezbediti efikasno upravljanje sistemom, da bi Kazahstanska železnica mogla da se posveti drugim inovativnim projektima.

Automatizovani sistem za upravljanje energijom u železničkom sistemu zasnovan je na tehnologiji kompanije Ipesoft, čiji uređaji će biti korišćeni za merenje potrošnje goriva, temperature, brzine i drugih operativnih podataka na 2.000 lokomotiva. Sistem će analizirati ove podatke, pripremati izveštaje i davati preporuke za unapređenje upotrebe energije.

“Trgovina širom Evrope, kao i između Evrope i Azije, zavisi od rada Kazahstanske železnice, te ova kompanija preduzima aktivnu ulogu u upotrebi informacija za unepređenje usluga koje pruža svojim korisnicima”, rekao je Markus Ruff, potpredsednik, HP Enterprise Services – centralna i istočna Evropa. “HP će koristiti svoje iskustvo da projektuje i implementira sistem koji će Kazahstanskoj železnici omogućiti da prikupi i analizira ranije nedostupne podatke, radi ostvarivanja svojih inovativnih ciljeva.”

Leave a Reply