IT

HP tehnologija pokrenula revolucionarni 3D film studija DreamWorks Animation “Čudovišta protiv vanzemaljaca”

Nedavno su se snaga HP-ove tehnologije i kreativnost filmskog studija DreamWorks Animation SKG, Inc. udružile kako bi na kraju ‘eksplodirale’ u obliku dugo očekivanog 3D animiranog filma “Čudovišta protiv vanzemaljaca“.

Gledaoci će moći da vide i iskusiti te na vlastitoj koži gotovo da osete čudovišta koja se kreću poput tečnosti, čije ruke i noge nestaju, a tela su providna – likove koji postoje delom zahvaljujući i dosad nezabeleženoj snazi HP-ovih radnih stanica, rack servera  HP ProLiant i ostalih HP-ovih tehnologija koje su zadovoljile rastuće zahteve nove generacije 3D filmova.

Za potrebe filma “Čudovišta protiv vanzemaljaca” potrošeno je više od 40 miliona sati rada na računarima – što je osam puta više od vremena potrošenog na izradu originalnog “Shreka” te gotovo dvostruko više vremena nego je trebalo za izradu crtanog filma “Kung Fu Panda”.

“Za nas 3D revolucija predstavlja uranjanje gledalaca u sami film,” objasnio je Ed Leonard, glavni operativni direktor za tehnologije studija DreamWorks Animation. “HP-ova jedinstvena mogućnost isporuke naprednih tehničkih alata koji nam pomažu da uklonimo bilo kakva kreativna ograničenja omogućila nam je da se direktno bacimo u uzbudljivo pričanje priča putem stereoskopske 3D slike.”

HP-ova tehnologija omogućila je studiju DreamWorks Animation korišćenje više pokretnih kamera nego na bilo kom od njihovih dosadašnjih filmova. Kompanija je uspela da podigne kreativne elemente u filmu “Čudovišta protiv vanzemaljaca” na potpuno nove nivoe koristeći nekoliko stotina HP-ovih radnih stanica xw8600 plus najveću i najsnažniju tzv. render farmu koju je DreamWorks Animation ikada koristio. Pomenuta farma predstavlja skup rack servera HP ProLiant koji zajedno vrlo brzo obrađuju animirane sekvence.

“DreamWorks Animation neprekidno pomera granice kreativnosti kako bi gledaocima širom sveta pružio najbolje vizualne realnosti,” istakao je Phil McKinney, potpredsednik i glavni operativni direktor za tehnologije HP-ove poslovne jedinice. “HP napreduje upravo zahvaljujući saradnji sa klijentima poput studija DreamWorks Animation, koji nas neprekidno podstiče na uvođenje novih i revolucionarnih tehnoloških rešenja.”

HP tehnologija i zahtjevi 3D animacije

Kako bi olakšao stvaranje vizualnih efekata za potrebe 3D animacije, studio DreamWorks Animation morao je da preradi proizvodni kanal te da osmisli alate koji će umetnicima da omoguće da u potpunosti iskoriste 3D alatke.

Stereoskopski filmovi, na primer, zahtevaju prikazivanje posebnih slika za levo odnosno desno oko, što znači da je u slučaju animiranog filma “Čudovišta protiv vanzemaljaca” broj zahteva koje je trebalo zadovoljiti bio dvostruko veći nego kod njegovih prethodnika. Osim toga, zbog povećanog broja piksela udvostručili su se i zahtevi koje je studio imao u slučaju radnih stanica.

Kako bi kreirao vrhunske 3D efekte u animiranom filmu “Čudovišta protiv vanzemaljaca”, studio DreamWorks Animation iskoristio je najnoviju tehnologiju kompanije HP. Na taj je način odgovorio na niz izazova, uključujući i sledeće:
• pružiti gotovo 100 TB prostora za skladištenje podataka na disku;
• pružiti više od 30 filmskih sekvenci za koje bi inače uz samo jednu radnu stanicu bilo potrebno preko hiljadu godina;
• kreirati jednu od tehnički najzahtevnijih sekvenci u filmu – nadletanje grada, uključujući kuće, brda i drveća. U ovomsu slučaju se drveće u pozadini moralo ‘razbiti’ na više od 300 slojeva kako bi se slika mogla prikazati;
• prikazati eksploziju u jednoj od scena bitke uz upotrebu više od 3 TB memorije;
• premostiti 300 fizičkih milja: HP-ov telepresence sistem HP Halo, namenjen komunikaciji korisnika na različitim geografskim lokacijama, i softversko rešenje HP Remote Graphics Software omogućili su veoma važnu kreativnu saradnju između umetnika smeštenih u studijima u Glendaleu odnosno Redwood Cityju u Kaliforniji.

Leave a Reply