hp
IT

HP unapređuje softverski definisane mreže rešenjima koja integrišu infrastrukturu, kontrolere i aplikacije

HP najavljuje prvi set tehnologija za softverski definisane mreže (SDN) baziran na otvorenim standardima. Ove tehnologije obuhvataju infrastrukturu, kontrolni softver i aplikacije, a omogućavaju organizacijama da pojednostave i maksimizuju agilnost širom svojih okruženja.

“Da bi se izborile s izazovima koje su kreirale zastarele mreže, organizacijama je potrebna sposobnost da automatizuju mrežu tako što će pomoću SDN rešenja odvojiti kontrolu od fizičke infrastrukture”, rekao je Joe Skorupa, potpredsednik i cenjeni analitičar, Gartner. “Radi maksimizacije performansi, iskorišćenosti i jednostavnosti, korisnici moraju da implementiraju niz SDN tehnologija širom mreže — od hardverske infrastrukture, preko kontrolnog sloja, do aplikacija, kao i sve od data centra do stonih računara. Samo tako će se odmaći od postojećih kompleksnosti i unaprediti agilnost širom organizacije.”

Dok se kompanije kreću ka cloud okruženjima, ručno podešavanje mreža se pokazalo kao sklono greškama, i zahtevno po pitanju vremena i resursa. S druge strane, uobičajena SDN rešenja pružaju centralizovanu kontrolu, ali ne omogućavaju automatsko podešavanje mrežne infrastrukture.

Nova HP-ova tehnologija obuhvata sve slojeve mreže, uključujući i SDN kontroler i aplikacije, servise i rešenja koja dodatno ojačavaju HP-ovu strategiju virtuelnih mrežnih uređaja. Zahvaljujući tome, korisnici mogu ostvariti pun potencijal softverski definisanih mreža kroz pripremu, programiranje i automatizaciju radi poboljšanja skalabilnosti i agilnosti, uz jednostavnije pokretanja aplikacija i servisa.

“U cloud eri, korisnicima je potrebna jedna tačka sa koje će kontrolisati celu mrežu, što im omogućava da direktno pokrenu bilo koju aplikaciju ili servis u roku od nekoliko minuta”, rekla je Bethany Mayer, viša potpredsednica i generalna direktorka, Networking, HP. “Samo HP korisnicima nudi kompletna rešenja za softverski definisane mreže, koja automatizuju konfigurisanje hardvera, softvera i aplikacija.”

Prvo kompletno SDN rešenje koje povećava agilnost mreže

HP je prvi ponudio SDN tehnologije za sva tri kritična sloja —  infrastrukturu, kontrolu i aplikacije. Ovi slojevi kreiraju kompletno SDN rešenje u kojem se cela mreža kontroliše sa jedne tačke.

 

Infrastrukturni sloj omogućava programiranje kroz OpenFlow, mrežni protokol za automatizaciju hardverske konfiguracije.

  • Nova SDN funkcionalnost u infrastrukturnom sloju omogućava korisnicima da pojednostave konfigurisanje mreže. HP predstavlja i devet novih svičeva koji podržavaju OpenFlow za HP FlexNetwork arhitekturu. Novi svičevi u HP 3800 seriji, uz 16 postojećih modela, reafirmišu HP kao jedinog velikog proizvođača sa preko 15 miliona instaliranih portova koji podržavaju OpenFlow.

 

Kontrolni sloj daje centralizovani pogled na mrežu.

 

  • Unutar kontrolnog sloja, novi HP SDN kontroler za mreže sa virtuelnim uređajima odvaja fizički hardver od podešavanja, što pruža centralizovani pogled i automatizaciju mrežne konfiguracije za sve uređaje u infrastrukturi. Kontroler obuhvata i API podršku radi integracije različitih poslovnih aplikacija.

 

Aplikativni sloj daje otvoreni pristup za automatizaciju aplikacija širom mreže.

  • Novi HP Virtual Cloud Networks softver omogućava ponuđačima cloud rešenja da ponude automatizovane i skalabilne javne cloud usluge. Pomoću ovog softvera, kompanije mogu kreirati izolovana virtualna mrežna okruženja kroz javnu cloud infrastrukturu, što im daje potpunu kontrolu neophodnu za uvođenje novih servisa i aplikacija.

 

  • U aplikativnom sloju novi HP Sentinel Security softver automatizuje kontrolu pristupa mreži i sprečava upade u mreže koje koriste svičeve sa OpenFlow podrškom. Zahvaljujući tome, korisnici ne moraju koristiti hardverska rešenja, a zaposlenima mogu dozvoliti da unutar mreže upotrebljavaju sopstvene uređaje.

Pored ovoga, nova HP Technology Services ponuda vodi korisnike kroz razvoj, kreiranje arhitekture, upravljanje spremnošću i proveru koncepta.:

  • HP Transformation Experience Workshop pruža uvid u prednosti od prelaska na SDN rešenja, kao i u uticaj na postojeće IT okruženje.
  • HP Network Provisioning Baseline Assessment Service procenjuje vreme neophodno za pokretanje aplikacija uz postojeće mrežne resurse.
  • HP SDN Proof of Concept Service procenjuje kako se menja vreme pokretanja aplikacija uz primenu HP Intelligent Management Center (IMC) tehnologije i virtuelnih mrežnih uređaja.

 

HP-ov najvažniji događaj za korisnike za region Evrope, Bliskog istoka i Afrike, HP Discover, će se održati od 4 do 6. decembra u Frankfurtu u Nemačkoj.

Leave a Reply