IT

IBM otkupljuje deonice za 15 milijardi dolara

Vesti o planiranom otkupu deonica, čija je vrednost ekvivalentna približno 10 posto tržišne kapitalizacije IBM-a, podstakle su jačanje njegovih deonica za 4,2 posto

Tehnološki div IBM izveštava  da je uprava odobrila program otkupa deonica vredan 15 milijardi dolara, koji bi mogao da rezultujerastom dobiti po deonici za pet centi u ovoj godini. Vesti o planiranom otkupu deonica, čija je vrednost ekvivalentna približno 10 posto tržišne kapitalizacije IBM-a, podstakle su jačanje njegovih deonica za 4,2 posto a zaslužne su i za dobitke na američkom tržištu deonica.


Creative Commons License photo credit: Marcin Wichary

IBM pokazuje svoju uverenost da i dalje može da generiše velike količine novca u otežanom tržišnom okruženju“, kazao je analitičar American Technology Researcha Shaw Wu.

Odobrenje programa otkupa deonica nadovezuje se na nedavnu objavu snažnih rezultata poslovanja u četvrtom tromesečju i objavu prognozi za 2008. koje su nadmašile očekivanja na Wall Streetu, ističući da će rast na stranim tržištima nadoknaditi slabije stanje na američkom tržištu.

Deonice te najveće svetske kompanije na području računarskih usluga ojačale su za 13 posto od objave rezultata za četvrto tromesečje sredinom januara, što je dokaz očekivanja ulagača da će strana prodaja usluga i softvera pomoći IBM-u da prebrodi teško razdoblje.

Leave a Reply