IBM Research
IT

IBM predstavio mikro čip koji radi na bazi ljudskog mozga

Izgleda da kompjuteri koje sve češće viđamo u akcionim filmovima i TV serijma koji rade na principu ljudskog mozga nisu daleko od istine. Zamislite superkompjuter koji može osetiti svoju okolinu i reagovati baš kao čovek.

Upravo to je ono na čemu radi kompanija IBM, iz koje obaveštavaju da su postigli popriličan napredak.

Inžinjeri ove kompanije nedavno su vlastima u Vašingtonu demonstrirali svoju tehnologiju, i prema rečima vođe projekta Darmendra Moda kompjuterski čipovi obrađuju podatke na sličan način kao i ljudski mozak.

Ova informacija je utoliko više zapanjujuća, ukoliko znamo da naš mozak ima neverovatnu mogućnost da obrađuje informacije u deliću sekunde, i to pre svega zahvaljujući milijardama neurona u našem mozgu.

ibm

U saradnji sa Američkom agencijom za odbranu i istraživanje i partnerstvom sa Nacionalnim laboratorijama, IBM je uspeo da napravi strukturu mikro čipova sličnu ljudskom mozgu, a kompanija je prototip ovog kompjutera najavila još u avgustu 2014. godine.

Primera radi, trenutni kompjuterski čip funkcioniše sa milion programskih neuron procesora, a kompjuter na kome radi IBM, i koji bi trebalo da bude napravljen do kraja naredne godine, trebalo bi da funkcioniše sa 256 miliona neuron procesora.

Ipak, dug je put do konačnog cilja, kompanije IBM da napravi „mozak kutiju” koja bi bila sposobna da reaguje kao ljudski mozak, ali ostaje da sačekamo rezultat i vidimo da li je određena cifra neuron procesora dovoljna da zameni oko 100 milijardi neurona u ljudskom mozgu.

Leave a Reply