IT

IBM predviđanja za narednih 5 godina

U svom već tradicionalnom predviđanju trendova koji nas očekuju u narednih pet godina IBM se ove godine okrenuo pre svega personalizaciji, medicini i obrazovanju.

Donosimo njihovu ovogodišnju listu najznačajnijih tehnologija koje će najviše uticati na naš život u bliskoj budućnosti.

ibm

1. Pametne učionice – Učionica budućnosti pomoći će svakom učeniku u postizanju optimalnih rezultata na osnovu praćenja njegovog rada. Obrazovni sadržaji će tako biti prilagođeni svakom pojedincu na osnovu njegovih sposobnosti, što će imati za posledicu optimalan razvoj veština kod učenika.

2. Personalizacija kupovineumesto online kupovina – U budućnosti, trgovački lanci će omogućiti bolju personalizaciju iskustva kupovine, pa će zavladati trend spajanja prave kupovine u trgovinama sa bogatstvom ponude dostupne online, a dostava kupljene robe unutar istog dana postaće uobičajena pojava.

3. Lekari će koristiti DNK analize u lečenju – Sve snažniji računarski sistmei omogućiće da tehnologija DNK testiranja postane uobičajena u postupku lečenja. DNK testovi izvodiće se brže i jeftinje, a mogli bi se pojaviti i specifični lekovi prilagođeni genima svakog pacijenta za optimalne rezultate lečenja.

4. Personalizacija digitalne zaštite – bezbednosni sistemi na Internetu postaće pametniji i prilagodljiviji. Snimaće korisnikovo ponašanje i mnoštvo drugih podataka o njemu kako bi upoznali njegovo normalno ponašanje. U slučaju odstupanja od “normalnog”, upozoravaće na mogućnost krađe identiteta ili hakovanje.

5. Pametni gradovi – Stanovnici i turisti imaće u svakom trenutku na svojim mobilnim telefonima dostupne sve potrebne informacije o gradu u kom se nalaze. Sistemi koji će im pružati informacije imaće sposobnost učenja, kako bi prilagodili svoje preporuke i vodiče svakom pojedinom korisniku.

Leave a Reply