IT

IBM u borbi protiv gojaznosti zaposlenih

IBM plaća svojim zaposlenima do 300 dolara da se uključe u program koji ih podučava zdravom stilu života, te načinima za prestanak pušenja.

Ako se sadašnji trend nastavi do 2019. godine više od 43 posto svih Amerikanaca biće u kategoriji debelih. Pritisak je to na zdravstveni sistem, ali i na američke kompanije koje plaćaju zdravstveno osiguranje svojim zaposlenima. Prema jednom novom izvještaju, trećina kompanija danas nudi finansijske podsticaje za mršavljenje svojih radnika.

Tina Lopez uključila se u jedan takav program u kompaniji IBM. Izgubila je 9 kilograma i dobila 1.800 dolara. IBM plaća svojim radnicima do 300 dolara da se uključe u program koji ih podučava zdravom stilu života, te načinima za prestanak pušenja. Oko polovine zaposlenih ove kompanije u Sjedinjenim Državama uključilo se u ovaj program.

Direktor za personalna pitanja IBM-a Randy McDonald kaže da je na ovaj način kompanija uštedela 65 milijuna dolara u manjim troškovima zdravstvenog osiguranja: “Zaključili smo da je dobro za naš posao da imamo zdrave radnike.

Stručnjaci su pratili ovakve programe i zaključili da novčana stimulacija funkcioniše bolje kad se nagrađuje postotak izgubljene telesne težine, a ne samo broj izgubljenih kilograma. (voa)

Leave a Reply